Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijetko prijavljuju policiji

Ispovijest hostesa: ''Obećao mi je 200 kn ako piškim ispred njega; odbile smo grupni seks pa dobile manju satnicu!''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako posao hostese na prvu izgleda lagano, djevojke koje ga obavljaju često su podvrgnute zlostavljanju.

''Prijateljica i ja odlučile smo se za rad u jednom noćnom klubu. Bilo nam je obećano 200 kuna za četiri sata rada, od 23 do 3 sata. Nakon što smo došle u poluprazni klub, voditelj nas je poslao za stol njegovih prijatelja koji su nas pozivali na grupni seks.

Pročitajte i ovo Ilustracija užas kod Zagreba Otac, sin i snaha tjerali ženu da prosi i čisti: Kad je odbila, tukli su je i ubacili u gepek, ali im je pobjegla Ilustracija Uhićen talijanski psiholog Maloljetne pacijente zlostavljao 10 godina: Najprije bi ih polegao na prostirku, a onda...

U 3 sata rekle smo voditelju da nam da novac jer želimo ići kući. Rekao je da pričekamo još pola sata te smo to i napravile. U 3:45 sati nam je rekao da ne izgledamo kao na slikama te da će nam dati 150 kuna svakoj jer smo nesposobne i ružne'', ispričala je Ana samo jedan od primjera zlostavljanja s kojima se susreću mlade djevojke koje poslom hosteste pokušavaju popuniti svoje studentske budžete.

''Pošla sam prema WC-u i na vratima sam srela jednog starijeg muškarca koji mi je rekao da će mi dati 200 kuna budem li piškila ispred njega. Umrla sam od straha i od tad više ne radim kao hostesa'', ispričala je studentica Lucija.

''Čvrsto me uhvatio za ruku i zagrlio tako da me uhvatio za stražnjicu, a nisam se mogla istrgnuti. Ostali su se samo smijali. Osjećala sam se tako nemoćno'', ispričala je jedna hostesa.

Hostese vode rezervacije u noćnom klubu ili jednostavno 'popunjavaju' klupski prostor, odnosno glume goste. Djevojke oglase najčešće pronalaze na internetskim stranicama, a mogu se zaposliti i preko agencija, koje im jamče sigurnost isplate preko ugovora. U prosjeku, za posao hostese na privatnim zabavama i u noćnim klubovima djevojke zarade od 150 do 200 kuna, piše Global.

Studentice novinarstva Fakulteta političkih znanosti obavile su istraživanje na uzorku od 700 djevojaka koje se bave tim poslom i došle su do krajnje zabrinjavajućih rezultata.

Više od pola ispitanih djevojaka tijekom posla doživjelo je verbalno zlostavljanje, a na pitanje koliko je to bilo puta, djevojke najčešće odgovaraju tri. Najviše zabrinjava podatak da su samo 23 od 528 hostesa prijavile zlostavljanje na poslu policiji.

To je samo jedna u nizu okruženja u kojima su žene mete zlostavljanja. Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tijekom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u Europskoj uniji doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja.

Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Nažalost, još uvijek većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene