Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Strugaru potvrđeno osam godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su i haško tužiteljstvo i obrana povukli žalbe na prvostupanjsku presudu, Haški sud zaključio je postupak protiv generala JNA Pavla Strugara proglašenjem pravomoćnosti presude kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog propusta u zapovjednoj odgovornosti vezanih uz napad na Dubrovnik.

Haško tužiteljstvo u petak je povuklo žalbu na prvostupanjsku presudu zbog 'iznimnih humanitarnih okolnosti, a posebno njegove odmakle dobi, slabog zdravlja i općeg stanja', a potom je to učinila i obrana čime je presuda postala pravomoćna.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda 31. siječnja prošle godine osudilo je umirovljenog generala JNA Pavla Strugara na osam godina zatvora zbog propusta u zapovjednoj odgovornosti prilikom razornog topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991.

Proglašen je krivim za dvije od šest točaka optužnice, za napad na civile i uništavanje vjerskih i kulturnih ustanova te povijesnih spomenika, kao i kršenje ratnog prava i običaja, stoji u sažetku presude.

Strugar je oslobođen zapovjedne odgovornosti za četiri točke
optužnice koje su ga teretile za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom, dok je po osobnoj odgovornosti oslobođen svih šest točaka optužbe.

General Strugar (72), 1991. je zapovjedao II. operativnom skupinom JNA kojoj su pripadale sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, koje su brojale više od 20.000 vojnika. 

Iako je ofenziva JNA trajala od početka listopada do kraja prosinca optužen je samo za napad na povijesnu jezgru Dubrovnika, zaštićenu od UNESCO-a, 6. prosinca.

Vijeće je utvrdilo kako 'nije dokazano da je Strugar naredio
granatiranje Starog grada 6. prosinca'...'niti da je pomagao ili
podržavao to granatiranje'.

Ono što je utvrđeno jest da je 'Strugar naredio pokušaj osvajanja tvrđave na Srđu' tog istog dana, koji se nakon neuspjeha i teških gubitaka JNA pretvorio u osvetničko granatiranje Dubrovnika.

Strugarova krivnja 'prozilazi iz toga što nije poduzeo odgovarajuće mjere da zaustavi garanatiranje Starog grada 6. prosinca niti disciplinske mjere da kazni počinitelje', navedeno je u sažetku presude.

Obrana generala Strugara zatražila je prošlog mjeseca da on ostatak kazne izdrži u Crnoj Gori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene