Najava Ivice Todorića da prikuplja dokaze pokazuje, smatra pravni stručnjak Ivo Farčić, da ga ništa u pokrenutom procesu nije zateklo nespremnog te da svojim blogovima i dalje diktira tempo cijelog slučaja.

Galerija


Na tjeralicu koja je za njim raspisana, najtraženiji Hrvat Ivica Todorić odgovorio je još jednim blogom. Poručuje: Doći ću kad skupim dokaze da nisam kriv.

Na Todorićeve poruke s bloga, ali i tvrdnje kako ga se politički progoni odgovorio je premijer Andrej Plenković. O mjestu Todorićeva boravišta neke informacije stižu i putem diplomatske mreže, ali i policija obavlja svoj posao. No, resorni ministar o tome je li Todorić lociran šuti.

Premijera Plenkovića, koji dobiva izvješća tajnih službi, pitali smo zna li gdje je sada vlasnik Agrokora. O Todorićevim optužbama za politički progon premijer je kratko odgovorio: ''Ponovno otklanjam tezu i ne komentiram proces.''

''Jasno je da iza sebe ima ekipu odvjetnika, financijaša, PR-ovaca''

Todorićeva najava da prikuplja dokaze pokazuje, smatra pravni stručnjak Ivo Farčić, da ga ništa u pokrenutom procesu nije zateklo nespremnog te da svojim blogovima i dalje diktira tempo cijelog slučaja.

''Ukoliko priprema dokaze ne priprema ih on. Iz svega je jasno da iza sebe ima prilično dobru ekipu i odvjetnika, i financijaša i PR-ovaca. Kad bilo što govori on daje sliku sebe kao osobe koja se protivi gonjenju, a istovremeno ni na koji način ne zatvara vrata za dijalog'', rekao je odvjetnik Ivo Farčić.

Todorić cijelo vrijeme tvrdi i da su mu teško povrijeđena ljudska prava. Ustavni stručnjak Mato Palić kaže da slučaj ne može završiti na Europskom sudu za ljudska prava dok Todorić kršenje ne dokaže u Hrvatskoj.

''Mora iskoristiti sredstva pravne zaštite koja postoje u kod nas u Republici Hrvatskoj, žalbu i u konačnici ustavnu tužbu. Kad bi se u ovoj najranijoj fazi obratio tom sudu onda bi taj sud odbacio kao nedopušteno ni ne čitajući što u njemu piše'', rekao je Mato Palić, ustavni stručnjak.

U novom blogu Todorić ide tako daleko da političkim progoniteljima poručuje da je on konzervativni demokršćanin i da će im se, kad se vrati, i politički suprotstaviti i maknuti ih s političke scene.

Pravni status Ivice Todorića

U londonski Scotland Yard kao i u sve policije Europske unije, stigla je međunarodna tjeralica. No, u ovom trenutku, Ivica Todorić još uvijek je slobodan čovjek iako je za njim raspisana domaća, ali i međunarodna tjeralica.

Ta tjeralica je plave boje, a to znači da oni još uvijek rade na utvrđivanju adrese, odnosno lokacije gdje se Ivica Todorić nalazi. Pojavile su se spekulacije da je u Švicarskoj, ali čini se da je još uvijek u Londonu. Navodno je neko vrijeme boravio i na području Beograda.

Tek kad se utvrdi točna lokacija prebivališta, bit će ispunjeni svi zakonski preduvjeti da će se moći ići s raspisivanjem Europskog uhidbenog naloga, ali i Interpolove crvene tjeralice.

Najtraženii čovjek u Hrvatskoj

Gdje je točno najtraženiji čovjek u Hrvatskoj, još uvijek se ne zna. Na informacije da se kroz diplomatske mreže saznalo da se Todorić nalazi u Švicarskoj, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić nije htjela odgovarati.

''Nemamo informaciju o Ivici Todoriću'', rekla je ministrica. Ni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne otkriva previše. Iz HDZ-a ga pozivaju da se, gdje god se trenutačno nalazio, dođe braniti u Hrvatsku.

''Gospodin Todorić, ako poštuje institucije pravne države, neka dođe u Hrvatsku pa neka onda objasni to pred institucijama'', rekao je zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Tjeralica se mogla već raspisati

Na Interpolovoj stranici, uz još 19 hrvatskih građana, uskoro bi se moglo naći lice Ivice Todorića. Naime, ako se Todorićeva lokacija ne pronađe, raspisat će se Interpolova crvena tjeralica ili Europski uhidbeni nalog. Da su službe već trebale znati gdje se nalazi, smatra Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i kriminalistiku.

''Mislim da su naše sigurnosne službe trebale znati gdje se nalazi ta osoba, izvidi se provode već niz mjeseci, kada je propisan istražni zatvor isto je prošlo već nekoliko dana i nije bilo razloga da se ne zna gdje je osoba'', kazao je Cvrtila.

Tjeralica se mogla već raspisati i kada su krenuli izvidi, tvrdi Cvrtila. No to ne smatra propustom.

''Pa sad u ovih par dana, je li trebalo odmah isti dan ili nije, mislim da je to manje bitno, manje više se sve o tome zna, zna se tko su osumnjičeni, tko su okrivljeni'', kaže Cvrtila.

Sada je samo bitno kada će se i kako doći do Ivice Todorića: hoće li ga locirati, uhititi i izručiti ili će se sam pojaviti s dokazima za koje kaže da ih skuplja.

Raspisivanje Europskog uhidbenog naredba i Interpolove crvene tjeralice može se očekivati već od početka idućeg tjedna. Ukoliko je Ivica Todorić primjerice u Londonu, britanska policija će ga morati odmah uhititi, a ukoliko on pristane na izručenje, onda im je rok od 10 dana. Ako odbije izručenje, tu će se situacija malo zakomolicirati. U slučaju da Todorić nije u Londonu ili u EU, bit će tražen Interpolovom  s crvenom tjeralicom kojom je obuhvaćeno oko 200 zemalja koje su u Interpolu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr