Stručnjaci već godinama upozoravaju da je potrebno školovati više logopeda, informatičara, medicinara, a upozoravaju na višak ekonomista. Zagrebačka ekonomija od jeseni će upisati gotovo tisuću studenata više.

Galerija


Suprotno preporukama Zavoda za zapošljavanje, gotovo tisuću novih studenata od jeseni može upisati zagrebačku ekonomiju. No, rektor Boras pojašnjava da je riječ tek o preraspodjeli upisnih mjesta jer se ukida diplomski studij.

Vezani članci Ministar Marko Pavić (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Ministar Pavić o drastičnom povećanju upisnih kvota na ekonomiji: "To je na autonomiji sveučilišta" Tim \'\'Arbitrum\'\' s riječkog Ekonomskog fakulteta (Foto: Ekonomski fakultet Rijeka) Hrvatski studenti odlaze na prestižno međunarodno natjecanje iz poslovne ekonomije

"Nisu povećane 1000 mjesta, čuli ste interpretaciju, nema više diplomskog. Ovi stari odlaze pa će, prema tome, ukupan broj studenata ostati isti", poručio je rektor Boras.

Reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak pitala je Borasa hoće li ove godini biti jednak broj studenata na ekonomiji na što je on odgovorio da pita dekana.

S ekonomije tvrde isto, riječ je tek o preraspodjeli, u kojoj se broj studenata ne mijenja.

No resorna ministrica Blaženka Divjak traži opravdanje tolikog povećanja.

"Ako se to ne dogodi, ja molim studente i roditelje da obrate pažnju hoće li i na koji način dobiti državne subvencije", poručila je Divjak.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pak ne želi konkretno o tome prate li fakulteti stanje na tržištu rada.

"Mogu reći da su kvote u autonomiji sveučilišta, ja kao stemovac, prirodnjak, ministar rada i svi mi zapravo promoviramo mjere samozapošljavanja i pripravništa na tržištu rada", kaže Pavić.

No, i bez usklađivanja, mladi znaju da će uz FER lakše do posla.
"Mislim da je to bio i jedini neki cilj koji želim nakon što završim FER, da što lakše nađem posao", kaže Marko, student s FER-a.

Voditeljica centra karijera FER-a Iva Gospodnetić o mogućnosti zaposlenja njihovih studenata nakon diplome kaže sljedeće.

" Naši studenti ostaju većinom do mjesec dana nezaposleni, većinom su to oni koji diplomiraju prije ljeta pa žele još malo uživati na moru prije nego što krenu raditi", kaže Gospodnetić.

U tome im pomaže i Job FAir, sajam koji na FER-u okupi čak 115 poslodava koji traže mlade talente. David Romić iz Rimac automobila kaže da ih oni većinom pitaju o projektima, uvjetima rada, a neizostano pitanje je i plaća.
Koja zanimanja donose siguran posao mladi već znaju. Pa tako više od 1300 maturanta želi upisati traženi smjer logopedije, no svake godinu ih se i dalje školuje tek - 50.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju