Kvote nisu povećane, već smanjene. Odgovor je to Ekonomskog fakulteta na prozivke ministrice Blaženke Divjak da su neopravdano povećali upisne kvote.

Galerija


Nakon oštrog pisma ministrice Blaženke Divjak poslanog još 4. lipnja, Ekonomski fakultet napokon se očitovao o tvrdnjama da su za gotovo 100 posto povećali upisne kvote.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Gari Capelli Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove"

Pismo u kojem je ministrica tražila objašnjenja u utorak je objavio portal DNEVNIK.hr, a sad nam je stigao i odgovor Ekonomskog fakulteta.

''Nije točna tvrdnja da je Ekonomski fakultet – Zagreb povećao upisne kvote. Odlukama o upisnim kvotama za akademsku godinu 2019./2020., ukupna upisna kvota Ekonomskog fakulteta – Zagreb preraspodijeljena je s upisnih kvota na diplomskim sveučilišnim studijima na studijske programe koje Fakultet izvodi i napominjemo da je ukupna upisna kvota u odnosu na akademsku 2018./2019., smanjena za 50 studenata'', odgovorio je Ekonomski fakultet na naš upit.

Objašnjavaju da je Fakultetsko vijeće krajem veljače donijelo odluke o upisnim kvotama za akademsku godinu 2019./2020. koje se odnose na upis na preddiplomske, diplomske, integrirane sveučilišne preddiplomske i diplomske studije.

''Fakultet je u akademskoj godini 2015./2016. započeo s izvođenjem integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija i u skladu s izdanim potvrdama Ministarstva znanosti i obrazovanja, od akademske godine 2019./2020. ne upisuje studente na diplomske sveučilišne studije na hrvatskom jeziku.
U „Tablici s upisnim kvotama za 2018./2019. godinu i 2019./2020. godinu za Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu“ ministrica Divjak navodi upisne kvote na preddiplomskim studijima, a radi jasnog sagledavanja cjelokupne upisne politike potrebno je navesti i kvote na diplomskim specijalističkim stručnim studijima, kao i diplomskim sveučilišnim studijima koje Fakultet izvodi na engleskom jeziku.
Iz navedenog jasno je vidljivo da u slučaju odluka o upisnim kvotama na Ekonomskom fakultetu – Zagreb nije došlo do povećanja ukupne upisne kvote, već je upisna kvota kojom Fakultet raspolaže preraspodijeljena na studijske programe koji se izvode'', objašnjavaju s Fakulteta.

No ukidanje upisnih kvota na diplomskim studijima ministricu, po struci matematičarku, nije uvjerilo da će ekonomiju pohađati manje studenata.

"Ako vi imate situaciju da je do sada ekonomija upisivala 1300 otprilike na preddiplomski i oko 1000 na diplomski, a sada to sve stavljate na preddiplomski, pa jasno je da imate 1000 studenata više", poručila je ministrica. 
 

Zgrada Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministrica Divjak navodi da je u postupku vanjskog vrednovanja kvaliteta nastave procijenjena kao upitna te se poziva na reakreditacijski postupak proveden u ak. god. 2010./2011. koji, poručuju s Ekonomskog fakulteta, nije relevantan. Kažu da ministrica ne spominje postupak reakreditacije koji je relevantan i koji je proveden u razdoblju od 13. do 15. studenoga 2018. godine.

U odgovoru portalu DNEVNIK.hr Ekonomski fakultet tvrdi da je ministričin dopis primio 14. lipnja, a danas su joj i odgovorili.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju