Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je Ekonomskom fakultetu vezano za upisne kvote.


Ministrica Blaženka Divjak nastavila je prepisku s Ekonomskim fakultetom. Oni su joj 19. lipnja opširno objasnili da nisu povećali kvote, već da su ih smanjili.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Gari Capelli Ministri preuzimaju ministarstva od svojih prethodnika, Cappelli oštro po Paviću zbog peglanja kartica: "Ja sam strogo pazio na svoje troškove"

Predstavnici Ministarstva održali su 3. srpnja 2019. godine sastanak s dekanom, prodekanom za studente i nastavu, tajnicom Fakulteta i predstavnikom Studentskog zbora Fakulteta, a danas je ministrica pisala Ekonomskom fakultetu.

''Povećat će se broj studenata koji završavaju studij''

''Ministarstvo znanosti i obrazovanja napominje da kada se preddiplomski i diplomski studiji provode kao integrirani studij, student nema obvezu steći kvalifikaciju na preddiplomskoj razini prije upisa diplomskog studija, već, u slučaju integriranog studija na Vašoj instituciji, 5. godinu studija upisuje nakon 4. godine studija, odnosno ispunjavanja uvjeta za upis više godine. S obzirom na to da ste započeli s izvođenjem integriranog studija u akademskoj godini 2015./2016., ove će godine studenti integriranog studija prvi put upisati 5. godinu studija, odnosno godinu koja je prije bila zaseban diplomski studij.

S obzirom na tu činjenicu i u subvencijama participacija u trošku studija pojavit će se studenti koji su stekli 55 i više ECTS bodova, a koji upisuju 5. godinu studija te će se ove godine za tu generaciju povećati broj subvencija na višim godinama. Slijedom svega navedenog, kvote za diplomski studij ne mogu se pribrojiti kvoti za preddiplomski studij jer diplomski studij u integriranom izvođenju studenti koji završavaju 4. godinu upisuju automatski. Povećanje kvote na preddiplomskom studiju stoga znači povećanje broja studenata i na višim godinama odnosno povećanje broja studenata koji završavaju studij'', napisala je ministrica.

Ministarstvo neće odobriti više subvencija

Napomenula je da će se uvećanjem upisnih kvota, kao i povećanjem ukupnog broja studenata ugroziti kvaliteta studiranja kao i uvjeti za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja i izvođenje studijskih programa, koji proizlaze iz odredbi propisa u osiguravanju kvalitete.

Podsjeća ih ministrica da su kvote trebali smanjiti. Ministarstvo će im zbog svega odobriti subvencije za prvu godinu studija u broju ne većem od upisne kvote prošle akademske godine.

Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Subvencije za studente Ekonomskog fakulteta (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''S obzirom na to da ste javno financirano visoko učilište, Vaša je odgovornost tim veća, a posljedice Vaših odluka imaju utjecaj na budućnost hrvatskog društva i gospodarstva u cjelini'', zaključila je ministrica u pismu.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju