Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Učenje koje se isplati

Stručnjaci na promociji magistara upozorili na nedostatak farmaceuta: "Siguran sam da 200 njih može pronaći radno mjesto"

Promocija studenata farmacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Promocija studenata farmacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Promocija studenata farmacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Promocija studenata farmacije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Promocija studenata farmacije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Hrvatskoj postoji velika potražnja za diplomiranim farmaceutima. U ovom trenutku nedostaje ih 200, a u petak ih je u Splitu promovirano njih 49. Ekipa Nove TV provjerila je što o svojoj profesiji kažu oni koji traže posao, ali i oni koji su već zaposleni.

Da su se godine učenja isplatile za 49 diplomiranih farmaceuta, potvrdio je Mate Portolan iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Pročitajte i ovo Videozid: Reforma zdravstva - 4 NESLUŽBENO: OBRISI REFORME Procurili neki detalji velike reforme zdravstva: Pogledajte što se planira promijeniti u odnosu na postojeći sustav Bolnica - 3 A RJEŠENJA POSTOJE Kršenje prava pacijenata u Hrvatskoj: Veliko istraživanje pokazalo što sve ne valja u sustavu pritužbi

"Siguran sam da 200 farmaceuta u ovom trenutku u Hrvatskoj može pronaći svoje radno mjesto. Možda to neće biti Zagreb ili Split, ali otoci, Lika i Slavonija trebaju farmaceute", rekao je Portolan. "Zagreb za VSS nudi plaću od oko sedam tisuća kuna, dok u Slavoniji može biti do 50 posto viša", dodao je.

Ipak, Ivana Milardović, jedna od diplomiranih farmaceutkinja, rekla je da se zbog veće plaće ne bi htjela preseliti u Slavoniju.

"Ostat ću u Splitu i pokušat ću posao naći u Splitu i okolici. Zasad nisam spremna preseliti se u Slavoniju zbog bolje plaće", rekla je Milardović.

Na nedostatak farmaceuta na hrvatskom tržištu upozoravaju i iz Hrvatske lječničke komore.

"Mi polako sa svakim fakultetom radimo na tome da se digne upisna kvota. To ide jako sporo zato što su fakulteti ograničeni kapacitetom i ulaganje u znanost je, nažalost, još uvijek jako nisko", rekla je predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo.

Djelatnik zdrastvene ustanove Robert Jerinić potvrdio je da trenutna situacija u zdravstvenom sustavu nije idealna.

"Plaća raste s vremenom, no nejasno je gdje se točno nalazimo u zdravstvenom sustavu. Slika koja se šalje prema pacijentima je kriva jer mi nismo trgovci, već zdrastveni radnici", poručio je Jerinić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene