U Hrvatskoj postoji velika potražnja za diplomiranim farmaceutima. U ovom trenutku nedostaje ih 200, a u petak ih je u Splitu promovirano njih 49. Ekipa Nove TV provjerila je što o svojoj profesiji kažu oni koji traže posao, ali i oni koji su već zaposleni.

Galerija


Da su se godine učenja isplatile za 49 diplomiranih farmaceuta, potvrdio je Mate Portolan iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Vezani članci Ginekološka ambulanta, ilustracija Dramatičan apel zadarskih ginekologa: "13.000 žena ostalo je bez liječnika, od njih je 600 trudnica" Irena Dragić (SDP), zadarska gradska vijećnica, i Sanja Jurišić "Ako žena u Zadru ostane trudna, ne može imati svojeg ginekologa. Kad rodi, nema kome dati svoje novorođeno dijete na zdravstvenu skrb"

"Siguran sam da 200 farmaceuta u ovom trenutku u Hrvatskoj može pronaći svoje radno mjesto. Možda to neće biti Zagreb ili Split, ali otoci, Lika i Slavonija trebaju farmaceute", rekao je Portolan. "Zagreb za VSS nudi plaću od oko sedam tisuća kuna, dok u Slavoniji može biti do 50 posto viša", dodao je.

Ipak, Ivana Milardović, jedna od diplomiranih farmaceutkinja, rekla je da se zbog veće plaće ne bi htjela preseliti u Slavoniju.

"Ostat ću u Splitu i pokušat ću posao naći u Splitu i okolici. Zasad nisam spremna preseliti se u Slavoniju zbog bolje plaće", rekla je Milardović.

Na nedostatak farmaceuta na hrvatskom tržištu upozoravaju i iz Hrvatske lječničke komore.

"Mi polako sa svakim fakultetom radimo na tome da se digne upisna kvota. To ide jako sporo zato što su fakulteti ograničeni kapacitetom i ulaganje u znanost je, nažalost, još uvijek jako nisko", rekla je predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo.

Djelatnik zdrastvene ustanove Robert Jerinić potvrdio je da trenutna situacija u zdravstvenom sustavu nije idealna.

"Plaća raste s vremenom, no nejasno je gdje se točno nalazimo u zdravstvenom sustavu. Slika koja se šalje prema pacijentima je kriva jer mi nismo trgovci, već zdrastveni radnici", poručio je Jerinić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr