Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaju magistri farmacije

Nude stalan posao i 30 posto veću plaću od one u Zagrebu, ali ljekarnika ni za lijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Farmaceutima se u Osijeku nudi stalan posao i 30 posto veća plaća od one koju imaju u Zagrebu, no zainteresiranih nema.

Magistrima farmacije u ljekarnama u Slavoniji i Baranji nudi se stalno zaposlenje i natprosječna plaća (do 11.000 kuna) kao i stručna usavršavanja, no zainteresiranih nema. Farmaceute traže i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Nakon šest mjeseci Zločin koji je potresao Hrvatsku: Policajac optužen za ubojstvo djevojke službenim pištoljem Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku

Najmanje desetak stručnjaka za rad u ljekarnama traži se u ovom trenutku u ljekarnama na području Osijeka i Osječko-baranjske županije. Stanje je isto u ljekarnama pod ingerencijom Županije i kod privatnika, piše Glas Slavonije.

"Stalno smo u potrazi za farmaceutima. Konstantno imamo raspisan natječaj i vrlo dobro znamo koliko je taj kadar teško, gotovo nemoguće pronaći, unatoč tome što je plaća koju nudimo znatno viša od prosjeka u čitavoj Hrvatskoj", kazao je Žolt Tripolski, vlasnik ljekarne koja traži više magistara farmacije za rad u Osijeku i Vinkovcima.

Natječaj raspisali i u BiH

Magistrima farmacije nudi se i do 30 posto veća plaća od one koji primaju njihove kolege u Zagrebu. Zainteresiranih ipak - nema. Tripolski kaže kako su natječaj raspisali i u BiH.

"Snalazimo se, tražimo kadar gdje god možemo. Da bi mogli doći raditi kod nas, ti magistri farmacije iz BiH moraju imati hrvatsko državljanstvo, jer to olakšava postupak. Moraju imati i odgovarajuću diplomu, odnosno položen stručni ispit i važeću licencu za rad. Ako su studij završili izvan Hrvatske, diplomu im mora nostricificirati Hrvatska ljekarnička komora", objašnjava.

Dodaje da mu se javljaju kandidati iz Makedonije i Bugarske, no uvoz strane radne snage je puno kompliciraniji. Ljudi iz struke upozoravaju kako je sve teže naći odgovarajući kadar.

Kronični nedostatak farmaceuta od 1991. godine

Privatnici i Županija stipendiraju studente farmacije iz Slavonije i Baranje iznosima i do 1500 kuna mjesečno, no taj studij s područja Slavonije i Baranje upisuje tek neznatan broj studenata. Na fakultete u Zagrebu i Splitu ove je godine upisano tek nešto manje od 170 studenata.

Iako su se na oba fakulteta prijavila 1554 maturanta, kao prvi izbor farmaciju je prijavilo 344 maturanta. Predviđena upisna kvota bila je tek 170.

"O tome jesu li te kvote dovoljne, najbolje govori podatak da smo mi u kroničnom nedostatku farmaceuta još od 1991. godine, otkako smo otvorili prvu ljekarnu. Uz to, ozbiljan je problem što te kvote na fakultetima na razini Hrvatske ne prate trendove otvaranja ljekarni, kojih je sve više. Deficitarnost farmaceuta najizraženija je kod nas u Slavoniji, ali čujemo i da se i u Zagrebu muče s pronalaskom kadra", kazao je Žolt Tripolski, vlasnik ljekarne Tripolski.

Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku kazao je kako je studij farmacije na tom sveučilištu jedan od prioriteta. Okosnicu studija farmacije nosio bi Medicinski fakultet, zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom. No, otkriva, sam postupak izrade nastavnog plana i programa, kao i vrednovanja, trajat će još dvije godine.

"Uobičajeno je da kada želite pokrenuti novi studij, često se naiđe na otpor nekih drugih u akademskoj zajednici koji se smatraju ugroženima, ili žele imati monopol", dodao je Guberac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene