Stravičan slučaj dječaka (2) koji je u bolnicu u Zagrebu primljen s prijelomima, nagnječenjima i hematomima, šokirao je javnost i povukao brojna pitanja na koje se još uvijek traže odgovori. Zasad su se o slučaju oglasili susjeda, koja je dječaka dovela u bolnicu, liječnici te Centar za socijalnu skrb. Ipak, očekuje se i reakcija nadležnih institucija. Odgovore na neka pitanja o ovom slučaju tražili smo od ravnatelja Klaićeve bolnice dr. Gorana Roića koji je otkrio je li dječaka posjetila majka.

Galerija


Situacija je posebno šokantna jer je dijete, dok mama radi na moru, čuvala 19-godišnja dadilja, koja ga je predala susjedi uz izliku da ga teba odvesti u bolnicu jer je nedavno pao. Riječ je o samohranoj majci koja nije imala prijava za zanemarivanje ili zlostavljanje. Nitko ne zna koliko je dugo dijete čuvala dadilja, zašto je majka baš njoj povjerila tu ulogu, ni ono najvažnije – tko je dijete ozlijedio. Odgovore na neka pitanja tražili smo od dr. Gorana Roića, ravnatelja Klaićeve bolnice, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Je li dijete posjetila majka? 

Vezani članci Novo nevrijeme u Zagrebu - 5 Posljedice nevremena: Vatrogasci ispumpavali vodu i uklanjali srušena stabla, Klaićeva opet poplavljena Obilna kiša poplavila je podrumske prostore bolnice u Klaićevoj - 6 Poplava uništila vrijednu opremu i lijekove u dječoj bolnici u Klaićevoj: ''Radim tu 15 godina i bilo je puno poplava, ali ovo nismo nikada doživjeli''

 Koliko imam informacije, majka još nije bila u bolnici. Javila se telefonski, ali nije došla u bolnicu.

Najavila je dolazak?

Da, ali se još nije pojavila.

Smije li sama doći?

Obzirom na okolnosti, mi smo u stalnom kontaktu s predstavnicima policijske uprave. Uz njihovo prisustvo će majka doći u bolnicu.

Liječnici su bili šokirani kad su vidjeli stanje djeteta. Je li to zaista bilo tako potresno?

Dijete je jučer tijekom jutra zapirmljeno u bolnicu. Nakon kliničkog pregleda i radiološke obrade zamijećene su i dijagnosticirane višestruke ozljede, dakle prijelom nadlaktične kosti, prijelomi starijeg datuma obje podlaktice i hematomi na koži. Naravno, takva vrsta ozljeda i različite lokacije, različita starost ozljeda je ukazala na mogućnost da se radi o fizičkom zlostavljanju.

Rijetko tako mala djeca dolaze bez roditelja 

Doktor Roić govorio je o učestalosti ovakvih slučajeva kada u bolnicu zaprimaju djecu s ozljedama koje upućuju da je dijete zlostavljano. ''To su sporadični slučajevi kada mi na temelju medicinskog pregleda posumnjamo da se radi o fizičkom zlostavljanju. Naravno, dužnost nas medicinskih profesionalaca je da takve ozljede konstatiramo, da prijavimo mogućnost i da istražimo uz nadležne organe na koji su način takve ozljede nastale'', objašnjava ravnatelj Klaićeve bolnice. 

Roić kaže i da se vrlo rijetko događa da djeca u bolnicu dolaze bez pratnje roditelja. ''U ovom slučaju radi se o djetetu vrlo niske životne dobi. Vrlo rijetko djeca te dobi dođu bez pratnje roditelja'', kazao je i dodao da je dječak sada u dobrom stanju, a ozljede su sanirane. ''Uspostavlja kontakt i dobro je dijete'', rekao je Roić.

Ravnatelj bolnice kaže i da će dječak još nekoliko dana sigurno ostati na odjelu dječje traumatologije u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr