Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primanje mita

Mesić iz Finske dobio potvrdu da nije optužen za slučaj Patria i primanje mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je suđenje u aferi Patria završeno kaznom od dvije godine zatvora bivšem premijeru Janezu Janši zbog pogodovanja finskoj tvrtki.

Finsko državno tužiteljstvo tereti isključivo finske osumnjičenike u vezi sa slučajem primanja mita za prodaju oklopnih transportera Patria, kaže se u dopisu što ga je u četvrtak objavio ured bivšeg hrvatskog predsjednika Stipe Mesića.

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

'Finska služba tužiteljstva u svojoj optužnici tereti isključivo finske osumnjičenike u slučaju, kao što je dogovoreno sa zajedničkom istražiteljskom skupinom sastavljenom od predstavnika iz Finske, Austrije i Hrvatske. Slijedom toga, optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv g. Mesića kojom bi se tvrdilo da je on primio mito, niti je finsko tužiteljstvo dalo ikakvu izjavu kojom bi se tvrdilo da je to bio slučaj', kaže se u dopisu koji je iz Finske poslan na Mesićev zahtjev.

Mesić je krajem svibnja zatražio pomoć finskoga veleposlanstva kako bi dobio na uvid puni tekst optužnice podignute u Finskoj o prodaji oklopnih transportera Patria Hrvatskoj, kao i autorizirani puni tekst izjave finskog državnog odvjetnika koji u vezi s time navodi i njegovo ime.

'Jedina pisana izjava za medije državnog tužitelja Jukke Rappea u vezi sa slučajem dana je 28. lipnja 2013. Ta je izjava dostavljena Mesiću na njegovo traženje izraženo u pismu od 26. svibnja 2014., a uz posredovanje finskoga veleposlanstva u Zagrebu. Služba Tužiteljstva nema dokumentiranu nikakvu drugu komunikaciju s medijima u vezi sa slučajem', kaže se u finskom dopisu.

General Lucić: Kupnja Patrijinih vozila najuspješniji projekt modernizacije HV-a

Mesić je uporno odbacivao svaku povezanost s tvrtkom Patria, koja je 2007. zaključila kupoprodajni ugovor za 84 vozila u iznosu od 112 milijuna eura.

Suđenje bivšim menadžerima finske tvrtke Patria, koji se sumnjiče za odobravanje mita pri zaključivanju posla isporuke oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku, trebalo bi početi u rujnu u Finskoj. Finska novinska agencija bila je objavila da je na pripremnom ročištu tužitelj Jukka Rappe kazao kako je čak pet posto iznosa cjelokupnog posla bilo namijenjeno mitu i to dva posto direktoru "Đure Đakovića" Bartolu Jerkoviću, a po jedan posto tadašnjem hrvatskom predsjedniku Mesiću i bivšem premijeru Franji Greguriću.

Rappe je kazao da se radi o vrlo složenom slučaju jer su neki računi bili krivotvoreni te da finsko tužiteljstvo ne zna niti kome je novac bio stvarno isplaćen.

U Sloveniji je suđenje u aferi Patria završeno kaznom od dvije godine zatvora dosuđenom bivšem premijeru Janezu Janši zbog pogodovanja toj tvrtki kad je slovenska vojska od nje naručila 135 oklopnih vozila s naoružanjem, vrijednih 278 milijuna eura, za što mu je, prema presudi, Patria obećala nagradu, odnosno mito. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene