Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sredina rujna rok za dostavu podataka o sumnjivim privatizacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podatke o sumnjivim privatizacijskim postupcima, koje je Državno odvjetništvo RH od HFP-a zatražilo početkom ovoga tjedna, Fond bi trebao dostaviti do sredine rujna, nakon čega će tužiteljstvo odlučiti o daljnjim koracima.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je 27. kolovoza od Fonda da dostavi podatke o svim privatizacijama u kojima sva imovina tvrtaka nije bila na popisu imovine u elaboratu o pretvorbi.

Pročitajte i ovo Mislav Bago NOVI CROBAROMETAR HDZ i dalje najjača stranka dok SDP proživljava agoniju. Nikad više neodlučnih birača. Milanović svojim radom podijelio naciju Crobarometar - rujan 2020. - 12 Novi Crobarometar Vladajući u političku jesen ulaze s velikom potporom, SDP s jednim od najlošijih rejtinga ikad

Doznaje se da se tužiteljstvo na to odlučilo nakon što se u antikorupcijskoj akciji "Maestro", u kojoj su zbog primanja
mita uhićena trojica potpredsjednika Fonda za privatizaciju, potvrdilo kako u provedbi Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća i Zakona o privatizaciji postoje određeni propusti zbog kojih je oštećena država.

DORH zabrinjava što značajan broj nekretnina obuhvaćenih pretvorbom nije procijenjen i što se dio državne imovine nalazi u nečijem posjedu bez pravne osnove. 

Tužiteljstvo je od Fonda zatražilo da podatke dostavi do 15. rujna.

Osim potvrde da je Bajić uputio pismo predsjedniku Fonda Grgi Iveziću, u DORH-u i u Fondu za privatizaciju nisu željeli ništa reći.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin kratko je izjavila da su zatraženi neki podaci koje će tužiteljstvo proučiti i potom odlučiti o daljnjim koracima.

Tisak navodi da prema nekim procjenama čak pola imovine tvrtaka koje su prodavane nije navedeno u elaboratima o pretvorbi, što znači da je polovina nekretnina nezakonito došla u ruke nekih pojedinaca.

Tako je bilo moguće kupiti tvrtku za puno nižu cijenu jer je u
elaboratima jednostavno preskočen pokoji komad zemlje ili druge nekretnine, a novi su vlasnici svoja poduzeća nakon toga uglavnom bez ikakvih teškoća upisivali u zemljišne knjige kao vlasnike svih nekretnina, piše Večernji list.

Jutarnji list prenosi neslužbenu informaciju kako je u 164 slučaja uočeno da imovina ponuđena na prodaju nije bila u skladu s imovinom u elaboratu.

Državni ured za reviziju od svibnja 2001. do rujna 2004. proveo je reviziju pretvorbe i privatizacije 1.556 tvrtaka. 

Ukupno je utvrđeno 1.936 nepravilnosti, od kojih 1.215 nije imalo obilježje kažnjivog djela, odnosno nisu propisane sankcije.

Tek je 75 poduzeća dobilo posebno mišljenje revizije kojim je
potvrđena ispravnost njihove pretvorbe i privatizacije.

Državni su revizori podnijeli 71 kaznenu i 78 prekršajnih prijava, te 107 prijava u obliku izvješća sa svim elementima kao i kaznena prijava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene