Ovaj dan itekako će pamtiti 53-godišnji pacijent koji je čekao novo srce iz Zadra. Organ za još jednu u nizu uspješnih transplantacija stigao je do Zagreba vojnim helikopterom. Sve je pratila i ekipa Dnevnika Nove TV.

Galerija Srce za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Srce za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Srce za novi život (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U zagrebačkoj bolnici Dubrava novo srce čekao je 53-godišnjak. Vojni helikopter s organom za transplantaciju poletio je iz Zadra. Bio je to najiščekivaniji let.

Vezani članci Transplantacija, ilustracija Ministarstvo se oglasilo o programima za transplantaciju organa: "Rezultati ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti" Vojni helikopter (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Vojnim helikopterom iz Zemunika u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

S liječnicima koje su prevozili srce, tim iz vojnog helikoptera od zore je u akciji. I jedni i drugi već su uigrani.

"Znamo da to treba biti što brže, najkraćom mogućom rutom, možda na većoj visini kao što je to danas bilo, da taj tim ne bude izložen visokoj temperaturi, jer u helikopterima nemamo klima-uređaj'', opisala je Mirna Radošević, kapetanica vojnog helikoptera iskustvo prevoženja ljudskog srca.

Na pitanje jesu li znali za koga je srce, odgovara: ''Ne, to je dio s kojim se posada ne bavi. Mi smo karika u lancu koja, nadam se, da će nekom uspješno spasiti život."

Sa srcem u rukama - svaka je minuta bila važna i transplantacijskom timu. Žurili su bolničkim hodnicima. Laknulo im je tek kad su stigli do operacijske sale. I sve je moglo početi.

"Nama je to zapravo rutinski zahvat. Pogotovo kad dobro ide, čovjek je vrlo zadovoljan da može pomoći", rekao je dr. Davor Barić.

Zdrav organ donirala je obitelj mlade osobe, stradale u prometnoj nesreći. Srce je za novi život zakucalo nakon gotovo tri sata koliko je trajala operacija.

"Bez ikakvih komplikacija, relativno kratko vrijeme je srce bilo izvan organizma. Zasad smo dobri, nemamo nikakvih problema", kazao je dr. Barić nakon operacije.

I po tome, uz Španjolsku, Hrvatska ima najbolje rezultate. Ove godine obavljeno je čak 189 transplantacija od čega: 22 srca, 95 bubrega, te 73 jetre, 94 darivatelja dali su priliku drugima. Najviše prošli mjesec.

"To rade timovi. Nikad nije posao na jednom čovjeku. Proširuje se tim ovisno o raspoloživosti same bolnice. Nikad dovoljno reći da rade veliki i važan posao", istaknula je Mirela Bušić, nacionalni transplantacijski koordinator. I na tome im mnogi mogu pozavidjeti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju