Vojni helikopter prevezao je srce za transplantaciju od vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

Galerija


Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, kada je letačka posada poletjela s letjelišta Pleso do helidroma KB-a Dubrava, gdje se ukrcao liječnički tim, te su nastavili let prema Zemuniku.

Vezani članci Helikopter, ilustracija Na hrvatskim vojnim helikopterima nakon ruskog servisa prijavljeni brojni problemi Vađenje dijelova hrlikoptera iz mora Iz mora izvađeni svi dijelovi srušenog helikoptera i prevezeni u vojarnu u Zemuniku: "Tamo će biti izvršen očevid"

Kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV bojnica Mirna Radošević rekla je da je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik liječnički tim dočekalo vozilo Opće bolnice Zadar te je obavljena priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

"Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite jedan novi život. Cijela je naša posada ispunjena zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života", kazala je Radošević.

U letačkoj posadi Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bili su: kopilot natporučnik Stjepan Previšić i tehničar letač satnik Stipe Kršinić, a tim KB-a Dubrava za transplantaciju srca predvodio je prim. dr. sc. Robert Blažeković.

Zahtjev za angažiranje letačke posade HRZ-a uputilo je Ministarstvo zdravstva RH preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje. (Hina)