Vojni helikopter prevezao je srce za transplantaciju od vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

Galerija


Akcija je počela u ranim jutarnjim satima, kada je letačka posada poletjela s letjelišta Pleso do helidroma KB-a Dubrava, gdje se ukrcao liječnički tim, te su nastavili let prema Zemuniku.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednik Milanović informacije o putu na Mljet skriva kao zmija noge: Otkrivamo ima li na to pravo Slika nije dostupna Helikopter MORH-a noćas prevezao srce iz Splita u Zagreb

Kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV bojnica Mirna Radošević rekla je da je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik liječnički tim dočekalo vozilo Opće bolnice Zadar te je obavljena priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

"Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite jedan novi život. Cijela je naša posada ispunjena zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života", kazala je Radošević.

U letačkoj posadi Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bili su: kopilot natporučnik Stjepan Previšić i tehničar letač satnik Stipe Kršinić, a tim KB-a Dubrava za transplantaciju srca predvodio je prim. dr. sc. Robert Blažeković.

Zahtjev za angažiranje letačke posade HRZ-a uputilo je Ministarstvo zdravstva RH preko Državne uprave za zaštitu i spašavanje. (Hina)