Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirala i SOA

Kajkić za DNEVNIK.hr o kaznenoj prijavi srpske tajne službe: "Prijete mi, ovo je opasna situacija, ugrožena mi je obitelj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska tajna služba podignula je kaznenu prijavu protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića.

Srbijanska Bezbednosno–informativna agencija u četvrtak je podnijela kaznenu prijavu Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo špijunaže, objavljeno je u petak na web stranici BIA-e.

Pročitajte i ovo Krunoslav Katičić potez Domovinskog pokreta HDZ reagirao na kaznenu prijavu protiv Plenkovića: "Nismo se tome nadali..." Ivan Penava predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića Ništa od koalicije? Domovinski pokret predao kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića

"Napominjemo da je Letić 13. srpnja 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske (...) Za razliku od imenovanog, Nikola Kajkić trenutno je nedostupan istražnim organima Republike Srbije i nalazi se izvan granica naše zemlje", napisala je u svojem prioopćenju BIA.

Kajkić: Ja nisam nikakav špijun!

Za komentar o kaznenoj prijavi koja je podignuta protiv njega, pitali smo Nikolu Kajkića. Kazao je da je SOA sve napisala te da je uhićeni Dražen Letić njegov prijatelj s kojim je išao zajedno u srednju političku školu.

Za kaznenu prijavu i objašnjenje BIA-e kaže - da nije napisano sve iskreno. "Ovo je međunarodni incident i ovo je izuzetno opasna situacija. Dobio sam brojne prijeteće poruke od srpskih državljana iz cijeloga svijeta, ovo je vrlo opasna situacija za mene. Imaju svoje ljude i ovdje, u Hrvatskoj", kazao je Kajkić za DNEVNIK.hr.

"Ja nisam nikakav špijun. Primam plaću 1900 kuna od suspenzije u srpnju prošle godine, a imam troje djece i nezaposlenu suprugu", dodao je. "Ovo je pljuvanje u lice. Ne mogu ja protiv Srbije. Ovo je jako ozbiljna situacija i poruka za sve policajce koji putuju tamo. Članove moje obitelji su, samo zato što imaju isto prezime, skidali do gola i maltretirali", navodi Kajkić.

Ponavlja da mu je žao prijatelja koji je uhićen zbog kaznenog djela špijunaže. "Taj čovjek nema veze s tim. Žena mu je Hrvatica iz Osijeka. On nema veze ni sa čim, a prijeti mu tri do 15 godina zatvora", objašnjava. Navodi da mu neprestano dolaze prijeteće poruke.

"Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji. Tamo se stalno ubijaju, mislite li da bi njihova tajna služba to dopustila?", pita Kajkić i dodaje da smatra kako mu je obitelj ugrožena. "Nakon mojeg uhićenja, u studenome prošle godine, za par dana je nestao, a vjerujem da je ubijen, Predrag Dragović zvani Ceca. Njemu je u Beogradu suđeno za Ovčaru i oslobođen je. Misle da je meni odavao podatke. Neka BIA kaže gdje je on!", zaključio je Kajkić.

Reagirala SOA

Na objavu o podizanju kaznene prijave reagirala je Sigurnosno-obavještajna agencija. U priopćenju SOA-e piše da je podignuta kaznena prijava konstruirana te da se njome želi skrenuti pozornost javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji. Iz SOA-e navode da zabrinjava i činjenica prema kojoj Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Priopćenje SOA-e prenosimo u cijelosti.

"Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u. Pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnim hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata", priopćeno je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene