Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1. ožujka je njihov dan

Služba koja je važna za sigurnost Hrvatske ima poruku za građane: Ponašajte se odgovorno i solidarno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje posljednjih hladnih dana imaju pune ruke posla. 1. ožujka se obilježava i njihov dan - Međunarodni dan civilne zaštite kao i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Povodom toga smo odlučili provjeriti kako ovih dana funkcioniraju i drže li sve pod kontolom.

"Ako govorimo o Županijskim centrima 112, a s obzirom na trenutne ekstremne vremenske prilike, koje uzrokuju povećani broj telefonskih poziva na broj 112, jer utječu na zdravstvene teškoće, teškoće u prometu te djelomično i na kritičnu infrastrukturu koja je bitna za redovito i regularno funkcioniranje ostalih segmenata društva, nešto je napornije nego inače, posebice zbog izrade složenijih izvješća, ali operateri u centrima 112 svoje zadaće uspješno obavljaju, jer se ne događa ništa što se već nije dogodilo", odgovorili su nam u DUZS-u na pitanje kako je raditi ovih dana i je li napornije nego inače.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je samostalno, strukovno i upravno tijelo u Republici Hrvatskoj, koje priprema, planira i rukovodi operativnim snagama sustava civilne zaštite te koordinira njihovo djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama. Sustav podrazumijeva organiziranje sudionika, operativnih snaga i građana za ostvarivanje zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama i otklanjanja posljedica terorizma i ratnih razaranja.

"Civilna zaštita je od javnog interesa za Republiku Hrvatsku i za sigurnost RH. Uspostavili smo jedinstveni informacijski sustav putem kojeg prikupljamo, raščlanjujemo i usmjeravamo podatke o prijetnjama i posljedicama velikih nesreća i katastrofa. U skladu s time, vodimo jedinstvenu informacijsku bazu podataka o operativnim snagama te sredstvima i poduzetim mjerama u području civilne zaštite.

Kako bi sustav civilne zaštite bolje funkcionirao obavljamo poslove obavješćivanja i informiranja stanovništva o opasnostima i koordiniramo jedinstvenim sustavom javnog uzbunjivanja u Republici Hrvatskoj, skrbimo o ispitivanju vatrogasne tehnike, opreme i sredstava za gašenje te obavljamo inspekcijski nadzor sudionika i operativnih snaga sustava civilne zaštite. Osim toga, Županijski centri 112 zaprimaju hitne pozive i komunikacijski koordiniraju hitne službe potrebne za konkretni hitni slučaj.

Županijski centri nemaju vlastite operativne resurse na terenu, ali zato raspolažu velikom bazom podataka o svim hitnim službama te njihovim teritorijalnim i strukovnim nadležnostima kako bi prava pomoć stigla u pravo vrijeme i na pravo mjesto", opisali su u DUZS-u što sve obuhvaća njihov posao.

Broj 112 posebno je koristan građanima koji se nađu u nevolji, a toga je posljednjih dana bilo itekako dosta. Primjerice, Županijski centar 112 Gospić zaprimio je posljednjih dana na desetke poziva građana koji su se uglavnom odnosili na dostavu hrane i lijekova te čišćenje i cijepanje drva.

I za kraj, na sam svoj veliki dan, iz DUZS-a imaju poruku: "Građanima poručujemo da sve svoje aktivnosti prilagode vremenskim prilikama i svojim mogućnostima te da se bez prijeke potrebe ne izlažu nikakvim rizicima (putovanjima, aktivnostima na otvorenom prostoru itd.). Dakle, apelira se na odgovorno ponašanje građana te solidarnost, koja je jedno on temeljnih načela sustava civilne zaštite".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene