Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snježno nevrijeme

Lika i Gorski kotar okovani snijegom, premijer Plenković danas stiže u Delnice

Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr)
Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 10 Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 10 Foto: Marko Balen Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 9 Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 9 Foto: Marko Balen Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 8 Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 8 Foto: Marko Balen +2 Snijeg u Gorskom kotaru (Foto: Marko Balen) - 7 Galerija 1/7 >>
Obilne snježne padaline i olujni vjetar otežavaju cestovni promet, posebice na području Like i Gorskog kotara, a iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u subotu su poručili predstavnicima lokalne i područne uprave da prate prognozu i stanje na svom području te da, po potrebi, aktiviraju svoje stožere civilne zaštite ili ih stave u pripravnost.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju će posjetiti Delnice, koje je pogodilo snježno nevrijeme. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, priopćeno je iz Vlade.

U 10 sati sastat će se sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Grada Delnica Ivicom Kneževićem.

Potom će, u 10:30 sati, sudjelovati na sastanku Kriznog stožera Grada Delnica, a po završetku sastanka obići će zimske službe na terenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

''Vojska i dalje neumorno sa svojom mehanizacijom tovari snijeg i odvozi ga iz Delnica. U popodnevnim satima sastao se i stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije. Načelnici općina županu su iznijeli niz problema, a najveći je nedostatak financijskih sredstava za čišćenje, što bi za ionako male općinske proračune moglo stvoriti velike probleme'', javio je reporter Domagoj Mikić.

Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U 14:30 sati krenuo je konvoj tegljača i teretnih vozila s priključnim vozilima starom cestom iz smjera Rijeke prema Delnicama, a nakon što se probije kroz snijegom zatrpanu cestu, krenut će konvoj prema Rijeci. 

Ralicama se čisti cesta kako bi kamioni njome mogli proći, a iz Iz HAK-a mole vozače da poštuju upute policije na ulaznim punktovima odnosno na Kikovici i u Delnicama.

Tegljačima i teretnim vozilima sa priključnim vozilima koji nemaju adekvatnu zimsku opremu nije dopušten ulaz u dionicu.

Kako su izvijestili, DUSZ je preko svojih područnih ureda u kontaktu s predstavnicima lokalne i područne samouprave te žurnih službi. Ukazano im je na potrebu praćenja vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području, kao i da po potrebi aktiviraju stožere civilne zaštite ili ih stave u pripravnost. Prema podacima iz Primorsko-goranske županije, sjednica Stožera civilne zaštite u toj županiji sazvana je za danas, u 14 sati u Šumariji u Gerovu, a nazočit će i svi načelnici i gradonačelnici Gorskog kotara.

Iz DUSZ-a su predstavnicima lokalnih jedinica sugerirali da putem lokalnih medija, ako bude potrebno, upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Situacija se stalno prati, a operativne snage civilne zaštite su spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu. Za kontakte oko eventualnih potreba na raspolaganju su Županijski centri 112.

Prema izvješćima županijskih centara 112, osim otežanog odvijanja cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa, snježne nepogode za sada ne izazivaju značajnije probleme. Trenutačno nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

Temeljem zaprimljenih zahtjeva Zadarske i Ličko senjske županije, DUSZ je uputio Ministarstvu obrane zahtjeve za angažiranje pripadnika i tehnike Oružanih snaga (OS) RH na područjima općina Gračac, Donji Lapac i Lovinac. U poslijepodnevnim satima 23. veljače ukupno je 186 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano na aktivnostima otklanjanja posljedica snježnog nevremena na području Gračaca, Donjeg Lapca, Delnica i Karlovca. U Donjem Lapcu bilo je 25 pripadnika s 5 vozila i radnih strojeva, u Delnicama 122 pripadnika i 6 radnih strojeva, u Gračacu 23 pripadnika s 5 vozila i radnih strojeva, a u Karlovcu 16 pripadnika OS i jedan radni stroj.

Angažirani su bili i zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici. Jučer su na terenu bili i pripadnici nekoliko stanica Hrvatske gorske službe spašavanje (HGSS), koji su u suradnji s Hrvatskim crvenim križem i zaposlenicima domova zdravlja obilazili i prevozili bolesnike, dostavljali lijekove i namirnice u odsječena mjesta.

Zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje su proglašeni su zimski uvjeti na cestama. Snijeg i dalje otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te Slavoniji. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a moguća je i poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Boseljeva i Delnica. Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

Iz DUZS-a upozoravaju građane da ne kreću na put bez propisane zimske opreme i da se obavezno pridržavaju savjeta za vožnju zimi, po magli, poledici ili zasniježenom kolniku. Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozeblina, promrzlina, smrzotina i opće pothlađenosti tijela što može imati i smrtni ishod. Preporuke za zaštitu od hladnoće, kao i savjeti za vožnju objavljeni su na web stranicama DUZS-a.

U Delnice upućena pomoć iz Zagreba

U Delnice, gdje je palo više od metar i pol snijega, Grad Zagreb šalje frezu za čišćenje snijega, izvijestio je u subotu gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

"Na traženje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Grad Zagreb po odobrenju gradonačelnika Milana Bandića, a putem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Zimske službe Grada Zagreba šalje pomoć Gradu Delnice i to frezu za čišćenje snijega. Freza će Delnicama biti na raspolaganju prema potrebi, odnosno do završetka čišćenja snježnih nanosa u gradu", navodi se u priopćenju.

Istaknuto je da Ured za upravljanje u hitnim situacijama i Grad Zagreb uvijek solidarno pomažu svim ugroženim područjima u Hrvatskoj.

U Delnicama je prema posljednjem mjerenju visina snijega 153 centimetara, ali ga je u zapusima mjestimice i do tri metra. U pomoć Delničanima došli su pripadnici Oružanih snaga RH koji s lopatama te uz pomoć mehanizacije - buldožera, freza i kamiona uklanjaju velike nanose snijega s prometnica te čiste prilaze kućama. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene