Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Čeka se nova analiza vode

U Slavonskom Brodu i dalje bez vode, ona koja se dijeli građanima ide na teret državnog proračuna

Stjepan Bošnjaković i Domagoj Mikić (Dnevnik.hr)
Stjepan Bošnjaković i Domagoj Mikić (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Stjepan Bošnjaković i Domagoj Mikić (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković pozvao je na početku sjednice Vlade građane Slavonskog Broda, koji već danima nemaju pitku vodu, na razumijevanje. Prema njemu, posljednje analize govore kako je zagađenje vode u okvirima propisanim procedurama. No, unatoč tome, potrebno je još jedno razdoblje da povjerenstvo građanima može odobriti korištenje vode za piće.

Dok stručno povjerenstvo ne preporuči, premijer građanima Slavonskog Broda poručuje kako vodu iz vodovoda mogu koristiti samo za osobnu higijenu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

''Ova je situacija na žalost otežala život građanima Sl. Broda i ovim ćemo dugoročno riješiti problem, a nadležne službe će nam reći kada tu vodu mogu koristiti za piće prema svim indikatorima'', rekao je Andrej Plenković.

''Analize kvalitete vode su u srijedu objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo'', kaže ministar Tomislav Ćorić, a na pitanje bi li građanima preporučio da piju vodu odgovorio je ''ne, ne bih''.

Ministar zdravstva također je potvrdio da postoji rizik ukoliko se pije onečišćena voda, ali dodaje kako je zagađenost u granicama normale pa se još ne preporučuje za piće, iako je, kako je rekao Milan Kujundžić, ''to zdrava voda''.

U međuvremenu je u Slavonskom Brodu ista slika, građani čekaju u redovima pred cisternama. Čekaju se i rezultati analize Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koju je naručio gradonačelnik Mirko Duspara koji ponavlja kako resorno ministarstvo zataškava informacije Brođanima.

Iz policije stiže informacija kako se u okviru istrage o krivcu za zagađenje, zbog kojeg više od 90 tisuća ljudi nema vodu, provode aktivni izvidi te kako su s nekim osobama već obavljeni razgovori.

Kada će se moći piti voda u Slavonskom Brodu nitko ne zna. Građani Slavonskog Broda do daljnjeg će dolaziti na punktove na kojima se iz cisterni dijeli voda koju u bocama odnose za piće i kuhanje. Najnovija analiza vode, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, pokazuju kako je razina ugljikovodika u vodi ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti.

U Vijestima Nove TV na temu vode i analiza u Slavonskom Brodu govorio je Stjepan Bošnjaković, Načelnik stožera civilne zaštite brodsko-posavske županije.

Kada će stanovnici Sl. Broda moći piti vodu iz slavine?

Pa to na žalost u Slavonskom Brodu u ovom trenutku još uvijek nitko ne zna. Činjenica je da su zadnjih nekoliko dana nalazi dobri. Odluku o tome kada će voda biti dobra za osobnu potrošnju donijet će stročno povjerenstvo za vodu, dakle za oaosbu potrošnju, znači međuresorno povjerenstvo i Ministarstvo zdravstva. Mi se ovdje nadamo da će zbog sigurnosti još nekoliko dana ovakva situacija potrajati kao i ovakav način opskrbe stanovništva pitkom vodom i da će se nakon toga situacija odlukom Ministarstva zdravstva potpuno normalizirati.

Završio je sastanak kriznog stožera, koje su najnovije informacije?

Pa tamo smo upravo analizirali ove rezultate koje smo dobili od stručnog povjerenstva, dakle i dalje je na snazi preporuka da se ova voda iz sustava Jelas i dalje ne koristi za piće i za kuhanje, sve dok se ne skine ta zabrana.

Što je sa spajanjem na vodovod Sikirevci?

Ti se radovi neovisno o ovoj situaciji naravno nastavljaju. Očekujemo da u narednih desetak dana Slavonski Brod i ovih šest općina koji su se snabdjevali sa vodocrpilišta Jelas budu spojeni na vodocrpilište u Sikirevcima i da onda imamo dijelom dovoljne količine vode, a do onda se nadamo da će skidanjem zabrane i vodocrpilište Jelas ovdje u Sl. Brodu također biti u funkciji.

Tko će podmiriti troškove vode koja se dijeli građanima?

Ova voda koja se sada crpi sa sikirevačkog i davoračkog crpilišta i sve ove snage koje su na raspolaganju od cisterni i spremnika do vode u bocama iz državnih robnih zaliha, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, to sve ide na teret proračuna Republike Hrvatske, s tim da moram naglasiti da građani ovu vodu koju koriste sada za osobnu higijenu, za pranje i tuširanje, cijena te vode će biti umanjena odlukom upravnog vijeća Hrvatskih voda za oko dvije kune jer se smatra tehnološkom, a ne zdravstveno ispravnom vodom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene