Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna organizacija nastave

Srednjoškolci ne odustaju od štrajka, reagiralo i Ministarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu ne odustaju od štrajka. U školu će dolaziti, ali na nastavu neće ići. Na sve je reagiralo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Učenici Srednje medicinske škole u Slavonskome Brodu odbili su danas prijedlog da se vrate na nastavu dok se ne počne rješavati njihov problem i odlučili su nastaviti štrajk kojim traže promjenu rasporeda nastave i stručne prakse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik o plaćama Josipović: Nemam problem da neki profesor zaradi više od mene Slika nije dostupna Zbog kašnjenja izgradnje Jovanović se ispričao roditeljima splitskih učenika

Oni će po rasporedu dolaziti u školu, ali neće ići na nastavu, odlučili su nakon današnjih sastanaka na kojima su predstavnici Brodsko-posavske županije o njihovoj preopterećenosti razgovarali najprije s članovima Vijeća roditelja i ravnateljicom, a zatim i s učenicima. Prije nego što se vrate na nastavu, učenici očekuju da će se u školi početi provoditi vidljive mjere.

>> Širi se štrajk učenika srednjih medicinskih škola

U mjerodavnome se ministarstvu doznaje da su jučerašnjim stručno-pedagoškim nadzorom u školi utvrđene mnoge nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja, a u tijeku je i inspekcijski nadzor.

Nakon današnjeg sastanka u Županiji ravnateljica škole Katica Lujić nije ništa željela komentirati.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimir Štefanek nakon prvog sastanka kao rješenje je ponudio dužu satnicu prakse, koja bi se tako odradila u manje dana.

Novinarima su se nakon svega obratili i učenici, iznenađeni što njihov prijedlog ravnateljica nije ni predočila Županiji premda je im je to obećala nekoliko sati prije u školi.

'U Županiji su nam obećali da će nam dostaviti dopis kojim će potaknuti ravnateljicu da uputi naš prijedlog plana održavanja nastave i prakse u Ministarstvo obrazovanja. Mi tražimo da idemo pet dana na praksu, pet dana na nastavu', kaže član organizacijskog odbora učeničkog prosvjeda Slaven Knežević.

Na pitanje Hine danas je svoje viđenje stanja u Srednjoj medicinskoj školi dalo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

'Organizacija nastave odgovornost je ravnatelja, dok je za stvaranje adekvatnih uvjeta u kojima će se ona odvijati zadužena Županija. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provela je jučer u školi stručno-pedagoški nadzor tijekom kojega su utvrđene brojne nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja', stoji u odgovoru MZOS-a.

Ministarstvo ističe da se u školi provodi i inspekcijski nadzor o čijim će rezultatima naknadno izvijestiti budući da je postupak još u tijeku.

Oko 500 učenika te škole već tri dana ne ide na nastavu jer drže neprimjerenim raspored po kojemu zbog prakse ustaju u pet sati ujutro, a zatim odlaze na redovitu nastavu poslijepodne. Zbog takvog rasporeda, mnogi se učenici kući vraćaju tek oko 21 sat. Ističu kako bi se do ponovnoga ranojutarnjeg polaska na praksu trebali odmoriti i istodobno pripremiti za nastavu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene