Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajk koji su nedavno započeli učenici Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu proširio se na Karlovac.


Učenici karlovačke Srednje medicinske škole počeli su u 14 sati štrajkati sa zahtjevom da se reorganizira sustav nastave i prakse, a u dogovoru s ravnateljicom odgodili su štrajk za sutra, do kada trebaju pripremiti pisane zahtjeve.

>> Učenici u Sl. Brodu krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva

Vezani članci Učionica, ilustracija - 2 Prekipjelo im: Roditelji učenika jedne zagrebačke osnovne škole danas ih iz protesta izveli s vjeronauka Medicinske sestre i tehničari izgubili su strpljenje (Foto: Dnevnik.hr) Medicinske sestre i liječnici izgubili strpljenje: Kako će izgledati polusatni prekid rada u srijedu

Najavljenim štrajkom karlovački učenici podupiru učenike Srednje medicinske škole iz Slavonskoga Broda, koji zbog preopterećenosti stručnom praksom štrajkaju od 11. studenoga. O svojim ciljevima otvorenim pismom obavijestili su sve učenike medicinskih škola u Hrvatskoj pozivajući ih da održe vijeća o toj temi te da pokrenu akcije solidarnosti s učenicima u štrajku.

Smatramo da je potrebna korjenita reforma obrazovanja budućih doktora i medicinskih sestara. Nakon petogodišnjega srednjoškolskog obrazovanja dolaze na maturu s velikim nedostacima iz obveznih predmeta pa - kad i završe srednju školu - teško pronalaze posao u profesiji koja je u Hrvatskoj deficitarna, stoji u pismu u kojem se ističe da sustav 'tjera mlade i obrazovane srednjoškolce da posao potraže izvan Hrvatske'.

Sad je vrijeme da učenici glasno kažu što im smeta, piše predsjednik Udruge srednjoškolaca Filip Markanović i objašnjava da se učenici u svojoj školi osjećaju kao u zatvoru u kojemu provode cijele dane, od sedam ujutro do sedam navečer, na praksi i na nastavi.

Štrajk podupire Vijeće učenika Karlovačke županije, čiji je predsjednik Filip Trezner obavijestio medije o štrajku, te Udruga srednjoškolaca Karlovac.

Najavljeno je i očitovanje Nacionalnog vijeća učenika o štrajkovima u medicinskim školama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook