Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

"Ona je iskusna političarka": Plenković ostaje bez još jedne bliske suradnice u Vladi

Andrej Plenković i Sunčana Glavak (Foto: Pixell)
Andrej Plenković i Sunčana Glavak (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković i Sunčana Glavak (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković zadovoljan je preporukama Europske komisije jer je, kako je kazao, prepoznala kvalitetan i naporan rad Hrvatske na području javnih financija.

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice na aktualne događaje, prvo na predstavljanje kandidata za potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i za ministra gospodarstva Darka Horvata na odborima u srijedu.

"Ekstenzivna rasprava, više od 4 i pol sata, dobili su potporu većine zastupnika. očekujem da im sabor sutra izglasa povjerenje i da prionemo daljnjem poduzimanju reformi, osobito u gospodarstvu", istaknuo je premijer.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Čestitao je ministru Damiru Krstičeviću na ulasku u Kuću slavnih američke Ratne škole Kopnene vojske SAD-a.

Rekao je i kako je dogovoreno potpisivanje 102 ugovora s jedinicama lokalne samouprave iz programa ruralnog razvoja, što je, kako je rekao, poruka partnerstva središnje vlasti i lokalne samouprave te kvalitetno korištenje sredstava iz EU fondova.

Plenković se osvrnuo i na preporuke Europske komisije.

"Dobro je da ih imamo manje nego prošle godine, što znači da smo kvalitetno radili. Važno je da su prepoznali naše napore u fiskalnoj konsolidaciji, brže od drugih članica smanjujemo javni dug, pa nije ni čudo da nam je kreditni rejting podignut", istaknuo je ponovivši koliko je bitno provođenje reformi.

Zahvalio se glasnogovornici Vlade Sunčani Glavak, koja će u Saboru zamijeniti Darka Horvata, na suradnji i doprinosu radu Vlade.

"Zahvaljujem na odličnoj suradnji i velikom doprinosu radu Vlade. Sunčana Glavak iskusna je političarka koja će dati veliki doprinos radu HDZ-a u Saboru. I stoga, Sunčana, hvala još jednom na iskrenoj, prijateljskoj i profesionalnoj suradnji", rekao je Plenković.

Nije otkrio i tko će ju naslijediti na mjestu glasnogovornice.

Kontrola ostvarenog mirovinskog prava unutar godinu dana od pravomoćnosti rješenja

Izmjenama i dopunom Zakona o mirovinskom osiguranju, koje je Vlada uputila u saborsku proceduru, temeljem odluke Ustavnog suda propisuje se da se nadzor i kontrola činjenica na osnovu kojih je ostvareno pravo iz mirovinskog osiguranja može obaviti u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja.

"Predlažemo da se nadzor i kontrola nad provomoćnim rješenjem o invalidskoj mirovini i tjelesnom oštećenju mogu obaviti u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Prema važećim odredbama Zakona provedba navedenih kontrola i nadzora, izvanrednih kontrolnih pregleda, te revizija nalaza i mišljenja moguća je bez vremenskog ograničenja, a Ustavni sud je odlukom iz 2016. godine ukinuo te odredbe, s time da je prestanak njihovog važenja odgodio do 15. srpnja ove godine kako bi se Saboru dalo dovoljno vremena za usklađivanje zakonskog rješenja s Ustavom.

Nepostojanjem vremenskog ograničenja narušava se pravna sigurnost kao jedna od temeljnih odrednica vladavine prava iz članka 3. Ustava, obrazložio je Ustavni sud u svojoj odluci.

Stoga je Vlada sada, temeljem odluke Ustavnoga suda, propisala rok od jedne godine od pravomoćnosti rješenja za nadzor i kontrolu činjenica temeljem kojih je ostvareno pravo iz mirovinskog osiguranja.

Vlada je u Hrvatski sabor uputila u prvo čitanje prijedlog zakona o zakladama kojim se pojednostavljuje i skraćuje postupak osnivanja i registracije zaklada pri uredima državne uprave u županiji odnosno u gradskom uredu Grada Zagreba, prema sjedištu zaklade, umjesto kako je sada propisano, pri Ministarstvu uprave.

Propisuje se i pod kojim uvjetima zaklade mogu obavljati gospodarske djelatnosti, a ako u obavljanju takve djelatnosti zaklada ostvari višak prihoda, on se mora koristiti isključivo za ostvarenje svrhe zaklade.

Porezni prihodi lani porasli 5 posto, rashodi manji od plana

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako su lani prihodi proračuna iznosili 122,7 milijardi kuna, 5 posto više nego godinu dana prije, što se zahvaljuje pozitivnim gospodarskim kretanjima i poreznoj reformi, dok su rashodi bili manji nego što se planiralo.

"Rast prihoda zahvaljuje se rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,8 posto, potaknutom još jednom rekordnom turističkom sezonom, rastom osobne potrošnje, izvoza i investicija, posebice privatnih, koje su ojačale za više od 7 posto na godišnjoj razini", kazao je Marić predstavljajući izvješće o izvršenju državnog proračuna i izvješće o primjeni fiskalnih pravila za 2017. godinu.

Rashodi proračuna iznosili su lani 125 milijardi kuna, što je povećanje za otprilike 4 posto, ali ispod originalnog plana.

"Zadržali smo se ponovno ispod limita jer smo se držali čvrste proračunske discipline i odgovorno trošili proračunska sredstva", istaknuo je Marić.

Vlada je u Sabor uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) kojim se uz ostalo najviša cijena građenja usklađuje s realnim stanjem u graditeljstvu te se ubrzava pokretanje novog programa stambenog zbrinjavanja.

U građenje i održavanje državnih cesta u 2018. godini Hrvatske ceste (HC) uložit će 2,95 milijardi kuna, a Hrvatske autoceste (HAC) 638,8 milijuna kuna, navodi se u planovima građenja i ulaganja tih tvrtki za koje je u četvrtak suglasnost dala Vlada.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene