Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPREDAK ILI NAZADOVANJE

Europska komisija objavila nove preporuke za Hrvatsku: Ove su godine samo četiri, što se promijenilo?

Zgrada Europske komisije (Foto: AFP)
Zgrada Europske komisije (Foto: AFP) Foto: Afp
Europska komisija uputila je četiri preporuke Hrvatskoj koje bi trebala provesti ove i sljedeće godine, a uglavnom su iste kao i 2017.

Ističu potrebu jačanja fiskalnog okvira, uvođenje poreza na nekretnine, provođenje reforme obrazovnog sustava i smanjenje javne uprave.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac

Među preporukama je i smanjenje parafiskalnih nameta i administrativnih tereta, kao i smanjenje trajanja sudskih postupaka.

Preporuke se nadovezuju na izvješće Komisije iz ožujka u kojem je napredak Hrvatske u provedbi preporuka ocijenjen kao ograničen, a strukturne reforme nisu napredovale.

Hrvatska i dalje ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže, ali one se polako smanjuju, rečeno je u analizi Komisije. Velik su problem i previsoki javni, privatni i inozemni dug koji su uvelike denominiraju u stranoj valuti. Hrvatska i dalje ima visoku razinu loših kredita. Potencijalan rast i dalje je nedovoljan da bi se omogućio trajni oporavak, poručili su. 

Prošle godine Hrvatska je dobila pet preporuka, a ove godine samo četiri, iako, u sadržajnom smislu, ima vrlo malo promjena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene