Zgrada Europske komisije (Foto: AFP)
Zgrada Europske komisije (Foto: AFP) Foto: Afp

Europska komisija uputila je četiri preporuke Hrvatskoj koje bi trebala provesti ove i sljedeće godine, a uglavnom su iste kao i 2017.


Ističu potrebu jačanja fiskalnog okvira, uvođenje poreza na nekretnine, provođenje reforme obrazovnog sustava i smanjenje javne uprave.

Vezani članci Ivan Uravić, Crveni križ - 2 Utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece, odmah nakon prometnih nesreća. Stručnjak otkriva ključne greške koje rade kupači Granični prijelaz, ilustracija Od ponoći nova pravila za ulazak u Srbiju, na popisu je i Hrvatska. Provjerite što se sve mijenja

Među preporukama je i smanjenje parafiskalnih nameta i administrativnih tereta, kao i smanjenje trajanja sudskih postupaka.

Preporuke se nadovezuju na izvješće Komisije iz ožujka u kojem je napredak Hrvatske u provedbi preporuka ocijenjen kao ograničen, a strukturne reforme nisu napredovale.

Hrvatska i dalje ima prekomjerne makroekonomske neravnoteže, ali one se polako smanjuju, rečeno je u analizi Komisije. Velik su problem i previsoki javni, privatni i inozemni dug koji su uvelike denominiraju u stranoj valuti. Hrvatska i dalje ima visoku razinu loših kredita. Potencijalan rast i dalje je nedovoljan da bi se omogućio trajni oporavak, poručili su. 

Prošle godine Hrvatska je dobila pet preporuka, a ove godine samo četiri, iako, u sadržajnom smislu, ima vrlo malo promjena.