Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek izjavio je, u intervjuu beogradskom dnevniku Večernje novosti od utorka, da podupire europsku intergraciju zapadnog Balkana jer je to od temeljne važnosti i pravi put da se održi ravnoteža i sačuva mir u regiji.


Buzek naglašava važnost potpune integracije cijelog zapadnog Balkana u europske strukture, inzistirajući istodobno na ispunjavanju svih postavljenih uvjeta. 'Situacija na Balkanu je sada obećavajuća. Danas tamo više nema tenzija koje smo poznavali u prošlosti. Zemlje ove regije sada kucaju na vrata EU i to je uspjeh Europske unije. Možemo primiti nove članove i to na sasvim prirodan način. Ali, prije toga treba ispuniti uvjete', ističe Buzek. Ulazak regije u Uniju će, po njegovoj ocjeni, u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko će zemlje regije biti spremne integrirati se u EU.

Vezani članci Burning man kolo (Foto: Screenshot) Balkanci opleli kolo nasred pustinje na jednom od najpoznatijih svjetskih festivala Albumi (Foto: sadanduseless.com) Bivša Jugoslavija puna je osebujnih naslovnica albuma koje nasmijavaju cijeli svijet

>> 'EU nije našla snage da se suprotstavi Sloveniji'

'Do danas nije bilo integracija dok osnovni kriteriji nisu bili ispunjeni. Tako će biti i u budućnosti. Kriteriji trebaju biti ispunjeni, a pregovori vođeni do kraja, i da pri tom ne bude zapreka za nastavak proširenja', dodaje poljski diplomat. Upitan očekuje li da će Srbija na europskom putu biti blokirana poput Hrvatske, Buzek je odgovorio kako je problem Hrvatske i Slovenije veoma specifičan, ali da se on neće izjašnjavati u ime EU ili Europskog parlamenta, jer se radi o bilateralnoj stvari. 'Na Sloveniji i Hrvatskoj je da nađu rješenje za ovaj problem. Proširenje može biti blokirano, ukoliko se to pitanje ne riješi. I to se ne odnosi samo na Hrvatsku, već i na ostale zemlje', ističe predsjednik Europskog parlamenta. (Hina)