Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zubović s francuskim veleposlanikom

'EU nije našla snage da se suprotstavi Sloveniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u nastupni posjet novog francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera i tom prigodom izrazio žaljenje što Bruxelles nije smogao snage suprotstaviti se slovenskoj blokadi hrvatskog puta u Europsku uniju, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Hrvatski vanjskopolitički prioritet i dalje ostaje ulazak u punopravno članstvo EU i Hrvatska je na tom putu nepravedno zaustavljena, usprkos tomu što je provela sve potrebne reformi te ispunila postavljene kriterije za članstvo, rekao je Zubović u razgovoru s novim veleposlanikom Republike Francuske.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

‘Žao nam je da Europska unija nije našla snage da se čvrsto suprotstavi slovenskoj blokadi. Nije pošteno tražiti od Hrvatske da razgovara o granici dok je se drži pod blokadom. Ako Unija uistinu želi pomoći Hrvatskoj, onda treba ustrajati na tomu da Hrvatska ima isti tretman i ista prava kao i druge zemlje, jer ako je Slovenija ušla u EU s istim problemom, onda bi to trebala moći i Hrvatska’, rekao je Zubović, a prenosi se u priopćenju.

>> 'Odnosi s Hrvatskom su loši i nitko ne zna kako ih popraviti'

Upravo stoga je nekorektan slovenski zahtjev da se rješenje graničnog pitanja stavlja pred Hrvatsku kao uvjet deblokade njezinih pregovora za članstvo u Uniji i time Slovenija izravno zaustavlja put Hrvatske, izjavio je Zubović i postavio pitanje zašto to čini. Francuska je svjesna čitave situacije i drži da ona nije dobra ni za Hrvatsku, ni za Europsku uniju, ali niti za Sloveniju, rekao je veleposlanik Pasquier.

Naglasio je da se EU temelji na načelima solidarnosti i suradnje, nipošto na načelima bilateralnih konfrontacija te će Francuska i nadalje ulagati napore kako bi se pronašlo rješenje, u prvome redu kako bi se nastavili hrvatski pristupni pregovori. Smatra da slovenski nacionalni interes nikako ne može biti blokiranje hrvatskog puta u EU i da je potrebno više izravnih susreta i razgovora između Hrvatske i Slovenije da bi se prevladao problem koji nije ni u čijem interesu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene