Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Današnji događaj u Rafineriji Sisak posljedica je nemara i sporog ulaganja u modernizaciju rafinerije', poručili su iz Sisačke eko akcije.


'Rafinerija Sisak nije poštivala rokove za modernizaciju, iste koje je preuzela prema prvom sporazumu još od 2001., pa sa nekoliko preinaka se počeo primjenjivati tek 2007. kada je napravljen pritisak lokalne zajednice', stoji u priopćenju udruge. 'Iz tog sporazuma je napravljena samo prva faza koja je usko rađena samo za ostvarivanje što većeg profita RNS-a, a kasnije faze koje su trebale voditi ka modernizaciji rafinerije, ulaganja u postrojenja koja bi osigurala i daljni rad rafinerije, donijeti boljitak građanima grada Siska da mogu u svom gradu normalno živjeti, može se reći nisu niti započele', dodaje se.

'Zbog dotrajalosti Rafinerija je tempirana bomba'

Vezani članci Zapaljeni bicikl (Foto: Screenshot/YouTube) Zaustavili se kako bi promatrali vatromet, a onda shvatili da je šou priredio električni bicikl Požar u rafineriji u Njemačkoj 1 (Foto: AFP) U eksploziji i požaru u rafineriji nafte u Njemačkoj ozlijeđeno osmero ljudi

'Cijelo vrijeme smo upozoravali da se nedovoljno ulaže u modernizaciju i da je prijeko potreban i pritisak Vlade i lokalne uprave da izvrši pritisak na INA RNS jer je samo postrojenje zbog dotrajalosti tempirana bomba', stoji u priopćenju udruge. 'Podaci koji bi nam trebali biti dostupni na mjernim postajama u većini slučajeva su nam nedostupni jer mjerne stanice nisu u funkciji, a to je slučaj i danas kada nemamo uvida u trenutnu situaciju.
Ovo je naš grad i tu živimo i borit ćemo se za bolji život svim sredstvima.'

U priopćenju se napominje da Sisačka eko akcija nikada nije bila za zatvaranje Rafinerije nego da od prvog dana apeliraju da se izvrši pritisak na Rafineriju, da se uloži novac u zamjenu starih i dotrajalih postrojenja te da se ubrza faza modernizacije. Dodaju kako to nije učinila niti država, niti lokalna uprava.