Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikalni predstavnici radnika PAN - Tvornice papira Zagreb upozorili su danas da tvrtka nije radnicima isplatila devet plaća, te su zaprijetili vodstvu da će pokrenuti sve pravne mehanizme kako bi ga natjerali da ispuni prava radnika.


Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS) Josip Juričić i sindikalni povjerenik SMH-IS-ja u Tvrnici papira Svetislav Janjik održali su konferenciju za tisak na kojoj su kazali da direktor tvrtke ne odgovara na pozive za razgovore te da manipulira i zastrašuje preostalih 47 radnika.

Tvrtka je u rasulu, ne proizvodi, isključena joj je struja i napustila ju je stručna radna snaga, a radnici dolaze, dežuraju i čekaju svoje plaće, kazali su.

Prema izjavama Juričića i Janjika, vlasnik je odgovorio da u PAN-u djeluje Sindikat drvne i papirne industrije i da nema što s njima razgovarati, ali oni ističu da 'ljudi valjda imaju ustavno i zakonsko pravo slobodno se organizirati'.

>> Sindikalci SSSH-a i HUS-a: 'Hoćemo li zbog jednog odreska ubiti kravu?'

Nije poznato uplaćuje li vlasnik prinose za mirovinsko osiguranje i staž, kazao je Juričić i dodao da nakon konferencije za tisak podnose prijave i tužbe svim nadležnim tijelima.

'Isplati jednu plaću i kupi vrijeme, pa opet dugo ništa. Ili, jednom (radniku) dadne drugom ne dadne. Zadnju je isplatio u 11. mjesecu prošle godine', kazao je Janjik.

Kad su se organizirali u sindikat, kojem je pristupilo 40 radnika, direktor Marinko Mikulić pozvao je Janjika i, prema njegovim riječima, dao mu otkaz.

'Kazao mi je: Ili ćeš sam napisati otkaz, pa ćemo ti isplatiti plaće, ili ćemo ti ga mi napisati i ocrniti te nećeš dobiti plaće. Bio sam prisiljen dati otkaz', kazao je Janjik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Gordan Maras, Mislav Herman, Milan Bandić i Tomislav Tomašević Zahuktava se utrka za Zagreb: Neki su već počeli "delati", a drugi još traže kandidate Zagrebačka škola, ilustracija - 2 Roditelji se bune zbog nesigurnih škola, iz Grada tvrde: "Dio aktivista zabrinutost roditelja pokušava zlorabiti za svoje političke interese, to je jedina prava istina"