Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna sudska odluka

Sindikalci SSSH-a i HUS-a: 'Hoćemo li zbog jednog odreska ubiti kravu?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka suca Milsva Kolakušića o zastajanju predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovoda, mogla bi imati dalekosežne posljedice, poručuju priopćenjem iz SSSH-ai HUS-a.

Odluka suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića o zastajanju predstečajne nagodbe u slučaju Dalekovoda, zbog izražene namjere za podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi mogla bi imati dalekosežne posljedice ne samo za Dalekovod već i za niz drugih tvrtki i radnike koji rade u njima, piše u priopćenju predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Pročitajte i ovo Trajekt Jadrolinije u splitskoj luci Pismo vrhu kompanje Sindikat Jadrolinije traži ostavku predsjednika Uprave: ''Znao je da brod Oliver nije spreman'' Slika nije dostupna Sindikati o prvih 100 dana Vlade VLADI DALI DVOJKU "Otvoreno pogoduje poslodavcima na štetu radnika i potiče daljnje iseljavanje"

>>Sudac poslao oštar ODGOVOR ministru Slavku Liniću!

Napominje se dalje, kako bi to mogle biti 'dalekosežne posljedice ne samo za Dalekovod, već i za niz drugih tvrtki i radnike koji rade u njima', ističe SSSH-ov Novosel.

'Među tvrtkama u kojima djeluje SSSH i udruženi sindikati, njih 103, u kojima je zaposleno 16.625 radnika, ima problema u poslovanju. Radnicima se ne isplaćuju plaće i do 14 mjeseci (Konstruktor, Zlatar), ne uplaćuju doprinosi, računi su u blokadi. U cijeloj priči, ispaštaju, ponajviše radnici, koji su najmanje krivi za stanja u kojima se nalaze te tvrtke', podsjećaju u SSSH.

'Zakon, koji je u primjeni još od 1. listopada 2012. godine, predstavlja šansu za oporavak tvrtki. Šansa je iskorištena u vinkovačkoj Spačvi. Zašto đakovačkoj PAN trgovini, Lipik Glasu, splitskim Solarnim ćelijama, Međimurje betonu, Hidrogradnji Osijek, Ljevaonici Bjelovar, Hotelu Selce, Hotelu Medena, ZRC-u Lipik, HOC-u Bjelolasica, Autotransportu Karlovac oduzimati šansu za oporavak i spas Hrvatskoj toliko potrebnih radnih mjesta', pitaju se u priopćenju SSSH.

>>Zbog OVOG u pitanje dovedeno 40 tisuća radnih mjesta!

Navode nadalje kako se 'u slučaju rušenja ili blokade postupka predstečajne nagodbe ruši cjelokupni sustav ozdravljenja tvrtki, budući da nastupa stečaj koji uslijed paralelno provedenih promjena Stečajnog zakona praktički znači prestanak poslovanja i kraj.  Postavlja se pitanje u čijem je to interesu? Radi li se o gubitku uloge u stečajnim postupcima koja je pojedinim sucima predstavljala unosan posao ili naprosto sukobu izvršne i sudbene vlasti iz perspektive radnika svejedno je', drži predsjednik SSSH-a.

Iz SSSH-a stoga predlažu kako je 'eventualne probleme u provedbi Zakona potrebno rješavati u hodu, kad već sami zakonski prijedlog nije bio dobro pripremljen, ali ne treba dovoditi u pitanje mehanizam koji može spasiti mnoga radna mjesta i koji predstavlja jednu od rijetkih konkretnih mjera usmjerenih na spas hrvatske ekonomije', zaključuje Mladen Novosel.

I za predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozrena Matijaševića postupak suca Trgovačkog suda u Zagrebu 'na ružan način dovodi u pitanje pravnu sigurnost, gospodarske tokove i brojne napore poduzeća, radnika i vjerovnika poduzete temeljem odredbi toga zakona, a u cilju saniranja nelikvidnosti i stvaranja temelja za normalizaciju hrvatskog gospodarstva.

>>Tvrtka Dalekovod započela proces predstečajne nagodbe

Matijašević priopćenjem podsjeća kako su u HUS-u pri donošenju toga zakona bili među njegovim protivnicima, tvrdeći još 14. kolovoza prošle godine da Ministarstvo financija kao njegov predlagač, lošim zakonom nastoji iskorijeniti loše navike u zaobilaženju procedure i ciljeva stečajnog postupka.

'Usprkos takvom stavu, po donošenju zakona, bili smo primorani poštivati proceduralne i materijalne norme koje je donio, ulažući resurse kojima raspolažemo kako bi njegovom primjenom čim više bili zaštićeni interesi i tražbine radnika poduzeća u predstečajnim nagodbama', ističe se u priopćenju HUS-a.

Utoliko u HUS-u drže kako postupak suca Trgovačkog suda ne može biti jasan i prihvatljiv. Po njima tu se postavljaju i brojna pitanja kao što su 'zašto je stručna javnost bila nijema kada se zakon donosio i mijenjao već dva puta, zašto nitko iz pravosuđa ranije nije pokrenuo ovu proceduru, zašto sudačke udruge nisu mjesta s kojih dolaze ovakve inicijative, što će se dogoditi s radnicima i drugim vjerovnicima u drugim postupcima predstečajne nagodbe koji su okončani ili su u tijeku, hoćemo li opet zbog jednog odreska ubiti kravu, te do kada će hrvatsko zakonodavstvo funkcionirati na principu pokušaja i pogrešaka. Teško da si je dotični pri pisanju zahtjeva za ocjenu ustavnosti postavljao ta pitanja, a trebao je', zaključuje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene