Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu svi zadovoljni

Nakon Vladinih odredbi o koeficijentima plaća oglasili se i sindikati: "Mogućnost štrajka uvijek postoji, sve su opcije otvorene"

Aktualno Galerija Učionica - 2 Učionica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Učionica - 1 Učionica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Liječnica - 2 Liječnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Liječnica - 1 Galerija 1/4 >>
Nakon što je Vlada u četvrtak predstavila uredbe o koeficijentima plaća za državne i javne službe, novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk otkrila je što o tome misle sindikati te kolike su vjerojatnosti da dođe do štrajka.

Vlada je u četvrtak predstavila uredbe o koeficijentima plaća za državne i javne službe, a novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk istražila je kakve su reakcije sindikata.

Koliko će rasti plaće za 244 tisuće zaposlenih u državnim i javnim službama Vlada je stavila "crno na bijelo". Na potezu su sindikati.

Ivan Malenica, ministar uprave objasnio je da sindikati imaju rok od 15 dana na očitovanje, a o važnosti javnih i privatnih službi govorio je i premijer.

"Za zdravije društvo odgovorni su naši liječnici i svi djelatnici u zdravstvu, za solidarno društvo važni su djelatnici socijalne skrbi, za obrazovanije i inovativnije društvo važni su djelatnici u obrazovanju", rekao je Plenković.

Pročitajte i ovo Pronađeno oružje i streljivo U Dubravi FOTO Držali u kući čitavi arsenal oružja: Sve je bilo dostupno djeci, pogledajte što je policija sve pronašla

No učitelji se s ponuđenim ne osjećaju prevažno.

Irena Vicković, nastavnica njemačkog jezika i sindikalna povjerenica smatra da su djelatnici u obrazovanju podcijenjeni. 

"Smatram da je naš rad itekako kompleksan i zahtjevan, ali potplaćen. Možemo reći da moja plaća je rasla, ali to ne raste sa životnim troškovima", rekla je za Novu TV reporterki Srni Bijuk.

Učitelji, nastavnici i svi u sustavu nemaju razloga biti zadovoljni, kažu iz Sindikata Preporod. Ali o štrajku još nema govora.

"Preuranjeno je govoriti o tom alatu u ovom trenutku, ali mislim da će već idući tjedan možda biti nekih vijesti i u tom smjeru", rekao je Željko Stipić iz Sindikata obrazovanja Preporod.

Medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, očekuju porast plaće od oko 87 eura.

"Naravno da novaca nikada nikome nije dosta, ali jedan pomak se ipak vidi. Sindikalisti su tu koji će se vjerojatno za to izboriti. Ja se nadam da će to biti pošteno preraspoređeno", rekla je Nevenka Kovačić, medicinska sestra.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Slavoniji Ptičja gripa potvrđena na farmi purana: Ministarstvo najavilo usmrćivanje

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

"Mogućnost štrajka uvijek postoji, sve su opcije otvorene, ali ne bih u ovom trenutku govorio za štrajk dok stvarno sve ne vidimo i dok se naši članovi ne izjasne žele li sindikalne akcije ili ne", oprezan je Stjepan Topolnjak

Na pitanje bi li štrajk bio opravdan ministar Beroš je odgovorio da "ćemo to pitanje prepustiti hrvatskoj javnosti koja je čula koje su plaće liječnika i da li je realno zbog ovakvih povećanja zazivati štrajk".

U idućih 15 dana među liječnicima, sestrama, ali i učiteljima i službenicima bit će puno rasprave o tome mogu li pristati na Vladin prijedlog povećanja plaća.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene