Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Slavoniji

Ptičja gripa potvrđena na farmi purana: Ministarstvo najavilo usmrćivanje

Na farmi purana u Brodsko-posavskoj županiji potvrđena je ptičja gripa. Slijedi preventivno usmrćivanje životinja.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je laboratorijskim izvješćem potvrđena pojava influenca ptica H5N1 na području Brodsko-posavske županije, u objektu s tovnim puranima koji je sada pod službenim nadzorom te će se u idućim danima provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja.

Nakon što je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima, oko 64 tisuće kljunova, smještenom na području Brodsko-posavske županije, tj. u Općini Brodski Stupnik, veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a laboratorijskim izvješćem u četvrtak je utvrđena influenca ptica H5N1.

Kako su izvijestili iz Ministarstva, objekt je pod službenim nadzorom. Zabranjeno je premještanje životinja s i na gospodarstvo i druge mjere. Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u idućim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana).

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Navode i da je riječ o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Pročitajte i ovo POS stanovi Umag Večeras u Provjerenom Zbog pitanja o POS-ovim stanovima, gradonačelnik pobjegao od kamere Provjerenog: Na spornoj listi i popularna pjevačica

Iz Ministarstva podsjećaju da je na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti. Subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ukoliko postoji sumnja na bolest, pojava neuobičajenih uginuća i smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost), ističu iz Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene