Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže reakciju Božinovića

Načelnik nezakonito prešao granicu s kartonskom kutijom? Policajci zgroženi ispitivanjem sindikalista: "Ovo nije bilo ni u doba komunizma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat policijskih službenika objavio je otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem optužuje šefa unutarnje kontrole MUP-a Željka Kralja za pritisak izvršen tijekom ispitivanja predsjednika sindikata Marija Puškarića. Ispitivanje je provedeno nakon dopisa sindikata o radu unutarnje kontrole, a zbog sumnje u nezakoniti prelazak granice policijskog načelnika koji je pritom nosio i kartonsku kutiju.

Sindikat policijskih službenika objavio je tekst u kojem piše da sumnja kako su načelnik Postaje granične policije Gruda Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo u policijskim odorama nezakonito prešli granicu Hrvatske i BiH izvan graničnog prijelaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODLUKA SUDA Otkriveno koju je to službenu zadaću obavljao bivši zamjenik ravnatelja policije Ćelić kad je jurio 111 km/h brže od dopuštenog Slika nije dostupna Nakon obrata u aferi Policijski sindikat nakon odluke suda da Ćelić nije kriv: "Zatražit ćemo ostavku ravnatelja policije zbog ove blamaže"

U odorama i bez obveznih kapa na glavi, Klarić i Čuvalo su prešli graničnu crtu i nedugo zatim se vratili istim putem, dodaju u sindikatu. Vratili su se u Hrvatsku s kartonskom kutijom, čiji je sadržaj nepoznat.

Ovaj prelazak se dogodio 18. svibnja prošle godine u prijepodnevnim satima, napisali su iz sindikata i dodali da je dvojicu u nezakonitom prelasku granice snimila mobilna kamera za nadzor državne granice te kako imaju informacije iz više izvora da je snimka Klarićeva prelaska granice izbrisana i više ne postoji u evidenciji MUP-a.

"Od strane unutarnje kontrole nije bilo moguće utvrditi sadržaj koji je načelnik Matko Klarić nosio u kartonskoj kutiji, a prema njegovoj se izjavi u njoj nalazila 'plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)'", pišu u sindikatu i navode da su zbog rada unutarnje kontrole na tom slučaju uputili dopis šefu te službe Željku Kralju i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini.

Pozvan na ispitivanje

Nakon tog dopisa Kralju i Milini predsjednik sindikata Mario Puškarić pozvan je u petak na ispitivanje u prostorije Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Dopis je sindikat objavio na svojim internetskim stranicama.

Sindikat nakon ispitivanja Puškarića optužuje šefa unutarnje kontrole MUP-a Željka Kralja za vršenje pritiska na njihov rad. U otvorenom pismu ministru Božinoviću traže hitan sastanak i smjenu Kralja, za kojega navode da je napao slobodu sindikalnog djelovanja.

Predsjednik sindikata ispitan u unutarnjoj kontroli

Naime, šef sindikata Mario Puškarić ispitan je u službenim prostorijama MUP-ove unutarnje kontrole, a ispitivanju je prisustvovao i šef te službe Željko Kralj, koji je Puškariću rekao da ga terete za težu povredu službene dužnosti jer je "'odao podatke neovlaštenim osobama' navodnim objavljivanjem sadržaja Izvješća Službe za unutarnju kontrolu u dopisu", navode u sindikatu.

"Ovdje su gospoda iz unutarnje kontrole zaboravila jedan jako bitan detalj, a taj je javni interes, zbog kojeg se čak osobe koje počine kazneno djelo odavanja službene tajne (viši stupanj odgovornosti) oslobađaju odgovornosti jer je protupravnost isključena", ističu u otvorenom pismu.

"Tako nije bilo ni u doba komunizma"

Dodaju i da je sporni tekst objavio Sindikat policijskih službenika kao pravna osoba na svojim službenim internetskim stranicama te je stoga "nejasno iz kojeg se razloga predmetna disciplinska povreda stavlja na teret policijskom službeniku Mariju Puškariću s obzirom na to da isto nema nikakve veze s njegovom službom i statusom policijskog službenika već isključivo i jedino može imati sa sindikatom i sindikalnim djelovanjem".

Puškarić za sam tijek i sadržaj ispitivanja kaže da se takvo nešto nije događalo "ni u doba komunizma". U otvorenom pismu sindikat piše kako je upozorio na propust, a sad je on pod istragom.

"Ovaj presedan i ovakvo grubo iskorištavanje položaja i ovlasti nije se dogodilo u povijesti sindikalnog djelovanja Hrvatske države i takav modus operandi pripadao je davnim prošlim komunističkim režimima, za koje smo smatrali da su iza nas", ističu u sindikatu u otvorenom pismu upućenom Božinoviću.

U tijeku postupak protiv Klarića

Inače, protiv Klarića se vodi postupak pred Disciplinskim sudom MUP-a zbog seksualnog uznemiravanja policajki.

U siječnju ove godine Klarić je bio proglašen krivim po svim stavkama, no nakon žalbe ta je presuda ukinuta. U tijeku je ponovljeni postupak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene