Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za dah

Šokantni podaci o potrošnji kisika u bolnicama: "Nekad nam je bilo dosta 500 litara, a danas..."

Ne smanjuje se pritisak na bolnički sustav. Zbog koronavirusa u bolnicama u ovom trenutku leži 2500 pacijenata, kapaciteti se proširuju, ali ne mogu unedogled. COVID bolesnici ne mogu disati bez pomoći, bolnice troše rekordne količine kisika - pa nabavljaju i dodatne spremnike s kisikom.

Punom parom troši se kisik u hrvatskim bolnicama.

"Ovo je dodatni tank kisika koji ima četiri tone. Postavljen je prije dva dana i sad smo već na pola", objašnjava Snježana Krpeta, mag. sestrinstva, koordinator za COVID, KB-a Sestre milosrdnice.

Dodatni spremnik kisika u KBC-u Sestre milosrdnice bio je nužan jer imaju 110 COVID pacijenata. Koji kisik dobivaju kada im zasićenost padne ispod 90 posto. Putem maske ili uređaja.

"Ovo su naša centralna dva tanka za cijelu bolnicu. Ovo je 8 tona, i 9 tona kisika. U normalnom funkcioniranju oni su bili i više nego dovoljni jer bi trošili oko 500 litara kisika, sada trošimo 3 do četiri tone", dodaje Krpeta.

U samo jednom danu! Najveće opterećenje imala je bolnica Dubrava. 500-tinjak pacijenata trošilo je 376.000 litara kisika u jednom satu. Samo u siječnju potrošili su kisika kao cijelu 2019. godinu. U Splitu su do sada potrošili dvostruko više kisika nego u pretpandemijskoj godini. U KBC-u Zagreb 40 posto. Slično i u Rijeci. A godina još nije gotova.

"Vidite ove cijevi, one su spojene s našim glavnim tankovima u dvorištu bolnice i oni su uglavnom za cijelu bolnicu. Tako je razveden kisik za korištenje po cijeloj bolnici", kaže Snježana Krpeta.

U manjim bolnicama pomažu i boce s kisikom. Jer iako Hrvatska ima 20-ak tisuća bolničkih kreveta - ne može se u svaki krevet smjestiti COVID bolesnika.

"Ne možemo staviti usred internog odjela COVID pacijenta. Kao ni kraj operacione sale, kao ni kraj rađaone. Ograničeni smo prostorno, vremenski, prema infektološki smjernicama, epidemiološkim", priča Sanja Čubelić, ravnateljica OB Gospić.

S velikim količinama kisika treba oprezno - zato su često otvoreni prozori bolesničkih soba. Najveća opasnost je otvoreni plamen. Iako bolnice troše rekordne količine, od najvećeg opskrbljivača stiže poruka..

"Ne morate se bojati, naš kapacitet je šest, sedam puta veći od potreba za medicinskim kisikom. Kad je korona najžešća koristimo šest do sedam puta više kisika tako da građani mogu biti mirni", umiruje Robert Mustač, predsjednik uprave Messer Croatia Plina"

Poručuje im to i medicinsko osoblje koje već dvije godine radi neumorno. No sve ima svoju cijenu - liječenje jedne osobe na respiratoru stoji 30.000 kuna na dan. Kad se zbroje svi troškovi - samo ovaj mjesec na liječenje COVID pacijenata potrošeno je
85 milijuna kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene