Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šestooptuženi za zločine u Lovasu zanijekao krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja optuženima za ratne zločine u Lovasu 1991. godine, šestooptuženi Darko Perić u svojoj je obrani pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu u četvrtak odbacio krivnju za sudjelovanje u ubijanju 70 hrvatskih civila Lovasa.

Perić je bio rezervni kapetan bivše JNA i zapovjednik odreda Teritorijalne obrane Valjeva. Optužnica ga tereti da je svojim podređenima prenio naredbu koordinatora za borbena djelovanja Lovasa, petooptuženog potpukovnika JNA Miodraga Dimitrijevića, da zajedno s pripadnicima paravojne postrojbe "Dušan Silni" i lokalnih mještana obave pretres i izviđanje terena u širem području Lovasa, tako što će ispred sebe kao "živi štit" voditi mještane Lovasa, starosti od 18 do 65 godina, iako je znao da su neke od tih lokacija minirane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olakotne okolnosti Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj Slika nije dostupna PRIKUPLJAJU DOKAZE Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini

Perić je u svojoj obrani kazao da mu je Dimitrijević toga dana, 18. listopada 1991. godine, naredio da krene u izviđanje terena kako bi se utvrdilo ima li tamo pripadnika "hrvatskih paravojnih snaga", i da mještane iskoristi kao "živi štit". On je zanijekao da je svojim podređenima naredio da pucaju u civile "ako zalegnu ili počnu bježati".

Prema optužnici, rezervni poručnici Radovan Vlaković i Radisav Josipović, koji su također optuženi i koji tek trebaju iznijeti svoju obranu, najprije su negodovali na njegovu zapovijed, ali su je potom ipak izvršili i pucali u civile u minskom polju.

Toga dana, od posljedica eksplozija mina i u pucnjavi poginulo je 20 mještana Lovasa, a njih 12 je teže ili lakše ranjeno.

Petooptuženi Dimitrijević, koji je svoju obranu iznio prije Perića, tvrdio je također da nije kriv i da je bio "šokiran" kad je čuo za stradanje civila u minskom polju, dok optuženi Perić tvrdi da ga je o tome obavijestio upravo Dimitrijević.

Za ratne zločine u Lovasu optuženo je 14 osoba, od kojih su četvorica

bili pripadnici Teritorijalne obrane Lovasa, četvorica tadašnje JNA, a šestorica pripadnici paravojne jedinice "Dušan Silni".

Suđenje se nastavlja u petak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene