Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sunčeve zrake uskoro će zasvijetliti noću u Senju koji je prvi hrvatski grad koji uvodi javnu rasvjetu na solarno napajanje i tako planira ne samo osvijetliti okolicu nego i smanjiti račune.


Za početak postavit će se 45 stupova javne rasvjete na sunčevu energiju u selima senjskog zaleđa, a uskoro će na red doći i sam grad pod Nehajem. Iako u senjskom selu Babić dolac struje nema uskoro će ovdje zasvijetliti javna rasvjeta.

Vezani članci Šest mjeseci nakon snažnog potresa u Zagrebu - 2 Grad Zagreb podmirit će račune za struju građanima u stambenim kontejnerima Radnici HEP-a popravljaju dovode struje u Banovini HEP reagirao zbog tvrdnji da na potresom pogođenom području vikendom ne rade: "Od dana potresa djelatnici rade bez pauze"

Ni danas od struje u selu ništa, no sunčeva će se energija iskoristiti za javnu rasvjetu. Još 40 stupova bit će postavljeno diljem senjskog zaleđa. Jeftinija i ekološki prihvatljivija rasvjeta s vremenom će osvijetliti i sam Senj.

'Projekt smo nazvali sunčeve zrake svijetle noću koji je prepoznao i fond za zaštitu okoliša nacionalni fond dakle koji nam u ovoj investiciji pomaže s 36 posto sredstava', tvrdi Dorotea Prpić, Razvojna agencija Senj.

Stanovnici grada u čijoj se blizini nalazi najveća vjetroelektrana u ovom dijelu Europe -zadovoljno trljaju ruke. Do ljeta bi senjsko zaleđe trebalo biti noću obasjano svjetlom iz sunčeve energije. Sunce i buru Senjani su iskoristili za proizvodnju struje, uštedu i očuvanje okoliša. Mnogi bi se mogli ugledati na grad pod Nehajem.