Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija bi trebala biti suzdržanija u svojim izjavama, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader, komentirajući izjave srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.


Tadić je, na izvanrednoj konferenciji za novinare, jučer od Hrvatske zatražio da ne prizna neovisnost Kosova, zaprijetivši da će 'eventualne odluke protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije svakako imati duboke političke i gospodarske posljedice'.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

'Srbija bi trebala biti suzdržanija u svojim izjavama, jer projicirati nešto što se njima ne sviđa, a što je odluka međunarodne zajednice, samo na Hrvatsku, to mi izgleda kao vađenje na Hrvatsku', uzvratio je Sanader na konferenciji za novinare u Vladi.

Ocijenio je da bi srpski lideri trebali preuzeti odgovornost za aktualnu situaciju u Srbiji i 'ne projicirati svoje probleme na susjede'.

'Hrvatska će odlučiti o priznanju Kosova kad za to dođe vrijeme. To će biti u ovom mjesecu, a o datumu točnom vam ne mogu govoriti, rekao je Sanader.

Pritom je naglasio da Hrvatska želi dobre odnose sa susjedima, te da će srbijanskom kolegi Vojislavu Koštunici predložiti nastavak bilateralnih razgovora o neriješenim pitanjima.

Sanader je prokomentirao i izjavu protonamjesnika Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu Milenka Popovića da 'Hrvatska, u slučaju priznanja Kosova, nema šanske zadržati AVNOJ-ske granice'.

'Mislim da je gospodin Popović prešao svaku mjeru, prije svega u onome što on kao crkvena osoba može reći, iako bilo koja crkva, pa tako i pravoslavna može o svemu govoriti. Mislim da ta izjava šteti u političkom smislu i bilo bi dobro da je on povuče', rekao je Sanader.