Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader pozdravio je danas zamisao o potpisivanju zajedničke izjave o neprejudiciranju granice između Hrvatske i Slovenije kao veliki korak naprijed, koji otklanja razlog slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.


'Prije svega mislim da je to korak naprijed u našim razgovorima s Europskom komisijom. Ja pozdravljam tu ideju, mislim da je ona dobra. Razlog za slovensku blokadu u prosincu bilo je slovensko stajalište da Hrvatska u nekim pregovaračkim dokumentima prejudicira granicu i sada, ako dvije zemlje daju izjavu da ni jednim dokumentom nije bilo prejudiciranja granice od proglašenja naše neovisnosti, onda mislim da je to veliki korak naprijed i da se time otklanja razlog hrvatske blokade', rekao je Sanader po dolasku na summit čelnika Europske pučke stranke u Bruxellesu.

Vezani članci Frane Grubišić Predsjednik Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu reagirao na izjavu predstavnice fizioterapeuta Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Ivana Petrović o skandaloznoj izjavi Porfirija: "Zanimljiv je trenutak. Vučića se sve više pritišće oko Kosova..."

>> Sanader ide u Beograd normalizirati odnose

Premijer Sanader je rekao da se danas ujutro u Bruxellesu sastao sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. 'Jutros smo se susreli i razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji, što je uvijek dobro. Ja smatram da je dobro da se se razgovora i da se susrećemo', rekao je Sanader.

Sanader sutra u posjet Beogradu

Hrvatski premijer je najavio da će se uskoro sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.Upitan što očekuje od stručne skupine za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, koju će voditi Martti Ahtisaari, Sanader je rekao da najprije očekuje dogovor o mandatu te skupine.

'Kao što znate Hrvatska je prihvatila i pozdravila ovu inicijativu povjerenika Rehna. Naše je stajalište da mandat te medijacijske skupine stručnjaka treba voditi prema Međunarodnom sudu pravde, jer smatramo da političko crtanje granice nije nikada dobro i da donosi dodatne probleme, umjesto da ih rješava', rekao je Sanader.

Premijer Sanader je odbio komentirati izjavu srbijanskog premijera Mirka Cvetkovića da Hrvatska treba povući tužbu za genocid protiv Srbije. 'Ne mogu komentirati jer očekujem da ćemo premijer Cvetković i ja u razgovoru reći jedan drugome što imamo reći i da nećemo upućivati poruke preko medija. To nije način funkcioniranja i ja ne znam je li on to izjavio, ali to ću sutra čuti od njega u Beogradu. Međutim, imamo puno važnijih tema za bilateralne susrete, ja vodim jedno izaslanstvo prije svega stručnjaka iz energetike jer smatramo da je to jedno od važnijih područja suradnje između Hrvatske i Srbije', rekao je Sanader.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju