Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet problemi

Veliki projekt sanacije crne jame pod istragom europskog tužitelja: "To je bizarno, ne smije se razmišljati o tome da se stane"

Aktualno Galerija Sanacija crne jame - 1 Sanacija crne jame - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija crne jame - 2 Sanacija crne jame - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija crne jame - 3 Sanacija crne jame - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sanacija crne jame - 4 Sanacija crne jame - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Sanacija crne jame - 5 Galerija 1/7 >>
Stanovnici Viškova kod Rijeke u problemima su i brinu za vlastitu sigurnost i zdravlje. Veliki projekt sanacije crne jame s opasnim otpadom tek je krenuo, a već je predmet istrage europskog javnog tužitelja zbog sumnje u korupciju. Mještani su zabrinuti da bi zbog toga moglo doći do kašnjenja ili čak prestanka sanacije.

Obilna kiša još je više podignula razinu crne jame u koju je desetljećima odlagan opasan industrijski otpad. U tijeku su tek pripremni radovi za sanaciju.

"Brzinom nikako, sanacijom još manje. Mi smo kao udruga Krizni eko stožer Marišćina davali svoje primjedbe na način sanacije, tražili smo ipak da se ta rupa zatvori", rekao je Josip Katalinić, Krizni eko stožer Marišćina.

Pročitajte i ovo Mafijaši u Sarajevu - 2 Okršaj u Sarajevu Nasilje bandi iz Švedske prelilo se i na ulice BiH: Stručnjak za Dnevnik Nove TV - "Ovakve su se pucnjave dogodile i u Turskoj"

"U ovoj jami nalazi se otprilike 250 tisuća metara kubnih opasnog otpada. Njezina sanacija trebala bi biti gotova do jeseni 2026. godine. Mještani se nadaju da istraga europskih tužitelja neće usporiti ili zaustaviti tek započete radove", donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"To je bizarno uopće. Ne smije se razmišljati o tome da se stane sa sanacijom jame Sovjak. Ona treba krenuti, a oni koji se bave korupcijom ti trebaju platiti svoju cijenu preko naših organa vlasti", izjavio je Veljko Bezjak, Viškovo.

Europski tužitelj istragu je pokrenuo zbog 150 tisuća eura mita za dobivanje posla na sanaciji, za što su osumnjičene dvije osobe. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, investitora sanacije vrijedne gotovo 52 milijuna eura, tvrde da zastoja u radovima nema, a o istrazi su odgovorili:

"Nova uprava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), koja je preuzela dužnost u listopadu 2022. godine informirana je o izvidima/istrazi koja je u tijeku vezano uz predmet koji navodite. Detalje istrage koju provodi Ured europskog javnog tužitelja ne znamo niti možemo komentirati", poručili su. 

Pročitajte i ovo Porezni dužnici - 5 Hoće li ih spasiti zastara? Porezna uprava objavila novu listu srama: Doznajte tko su glavne zvijezde

U općini na čijem je području crna jama, za sada vjeruju Fondu.

"Mi iz općine Viškovo nadamo se i vjerujemo njihovim informacijama koja dobivasmo od njih da bez obzira na ovu novu istragu da radovi na ovoj lokaciji teku uredno. Doduše, nešto kasne, nismo dinamikom zadovoljni, ali oni teku", kazao je Denis Mladenić, zamjenik načelnice općine Viškovo.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene