Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okršaj u Sarajevu

Nasilje bandi iz Švedske prelilo se i na ulice BiH: Stručnjak za Dnevnik Nove TV - "Ovakve su se pucnjave dogodile i u Turskoj"

Aktualno Galerija Mafijaši u Sarajevu - 2 Mafijaši u Sarajevu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mafijaši u Sarajevu - 3 Mafijaši u Sarajevu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mafijaši u Sarajevu - 4 Mafijaši u Sarajevu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ardavan Khoshnood Galerija 1/4 >>
BiH policija uhitila je troje osumnjičenih za ubojstvo švedskog državljanina izrešetanog na ulici u Sarajevu. Švedski stručnjak za gangsterske skupine u razgovoru za Dnevnik Nove TV izrazio je uvjerenost da je ubojstvo povezano s ratom bandi, zbog kojih je švedska vlada prije mjesec dana odlučila angažirati i vojsku. Više donosi reporter Marko Stričević.

Nasilje bandi iz Švedske prelilo se i na ulice Bosne i Hercegovine. U utorak je u sarajevskom predgrađu Ilidža ustrijeljen Harris Esterdal, visoko rangirani pripadnik narko bande čiji je raskol proteklih mjeseci rezultirao valom ubojstava u Švedskoj.

"Vraćala sam se s posla i kako sam prilazila vidjela sam ovaj događaj. Kad sam prišla vidjela sam čovjeka kako leži na podu", rekla je svjedokinja.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici - 5 Hoće li ih spasiti zastara? Porezna uprava objavila novu listu srama: Doznajte tko su glavne zvijezde

"Rođen 1993. godine, državljanin Švedske i rođen u Švedskoj", poručila je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Kako saznaje Dnevnik Nove TV od stručnjaka za bande na sveučilištu u švedskom Lundu, ubijeni je dobro poznati švedskoj policiji. Bio je član jedne od frakcija narkobande Foxtrot čiji se vođa Rawa Majid zvan Lisica već dulje vrijeme skriva izvan Švedske - prema medijskim navodima u Turskoj.

"Neki od ovih pojedinaca koji pripadaju raznim frakcijama bande Foxtrot napustili su Švedsku i otišli u razne zemlje. Dijelom kako bi pobjegli od švedske policije, ali dijelom i zbog ugrožene sigurnosti. Vidimo, međutim, da nisu sigurni ni izvan Švedske. Ovakve su se pucnjave dogodile i u Turskoj", objasnio je Ardavan Khoshnood, profesor na Sveučilištu Lund.

Narkobanda čije frakcije ratuju između sebe bavi se, kako tvrdi švedski stručnjak, krijumčarenjem i prodajom raznih vrsta droga.

Pročitajte i ovo Varaždinci obilaze grobove svojih najmilijih Pojačan promet FOTO Blagdan je Svih svetih, građani obilaze grobove najmilijih: "Svi smo tu ujedinjeni, kao da su duše spojene"

"Sve - od kanabisa preko amfetamina do kokaina i heroina, dakle - cijeli spektar", istaknuo je Khoshnood.

BiH policija tvrdi da prije atentata nije bila svjesna da su državljani koji se nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine traženi kriminalci u Švedskoj. Policiji predstoji intenzivno povezivanje sa švedskim kolegama i drugim službama.

Dosad je u dva uhićenja istočno od Sarajeva uhićeno troje osumnjičenih za atentat. Najmanje jedan je državljanin Švedske, a jedan - Libanona.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene