Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor sutra o odgodi primjene ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor sutra će, na zahtjev Kluba SDP-a, u popodnevnom dijelu zasjedanja raspravljati o Izvješću Vlade o aktivnostima vezanim za pregovore s EU i za Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), kada bi klubovi vladajuće koalicije trebali Saboru predložiti da se još jednom odgodi primjena ZERP-a na članice EU.

Nakon današnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka u Banskim dvorima, premijer Ivo Sanader najavio je da će klubovi vladajuće koalicije sutra Saboru predložiti da privremeno odgodi primjenu ZERP-a na članice EU dok se za njih ne pronađe rješenje u europskom duhu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Odgoda primjene ZERP-a jedna je od teških odluka koje nas čekaju na putu u EU' Slika nije dostupna Na sastanak kod Sanadera Milanović došao iz 'kurtoazije'

Istaknuo je da Vlada i stranke vladajuće koalicije, ali i "ogromna većina" saborskih stranaka podupiru taj prijedlog, budući da su stava kako se Hrvatska u ovom trenutku treba opredijeliti za ubrzavanje i završetak pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Klub SDP-a u obrazloženju svoga zahtjeva za saborskom raspravom podsjeća da je Sabor 3. listopada 2003. donio Odluku o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu kojom je uspostavljen ZERP, te da je 3. lipnja 2004. Odluku dopunio odredbom da primjena pravnog režima ZERP-a za članice EU započinje nakon što Hrvatska i EU sklope Ugovor o partnerstvu u ribarstvu.

SDP napominje da je Sabor 15. prosinca 2006. dopunio Odluku i odredio da primjena ZERP-a za članice EU započinje najkasnije 1. siječnja ove godine. Dopunom Odluke određeno je i kako će Hrvatska kroz partnerski odnos s članicama EU i Europskom komisijom, sukladno statusu države kandidatkinje za članstvo u EU i važnosti promicanja dobrosusjedskih odnosa, nastaviti dijalog o mjerama koje osiguravaju održivi ribolov i zaštitu morskog okoliša, vodeći računa o temeljnim načelima zajedničke ribarske politike EU, podacima o znanstvenim podlogama prikupljenim kroz nacionalne i međunarodne projekte, te pozitivnim propisima Hrvatske i zainteresiranih strana.

U prijepodnevnom dijelu zasjedanja Sabor će raspravljati o prijedlogu potvrđivanja Memorandum o razumijevanju s EU o sudjelovanju Hrvatske u programu podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, o Izvješću Hrvatske narodne banke za prvo polugodište prošle godine, te o predloženom potvrđivanju Statuta Agencije za elektroničke medije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene