Obavijesti Pretražite Navigacija
Promjene saborskih odbora

Prihvaćen amandman HDZ-a na zakon koji uređuje međudržavna posvajanja

Sabor
Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix
Vladin predstavnik prihvatio je u utorak u Saboru amandman Kluba HDZ-a na dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu, zakona kojim se uređuje međudržavno posvojenja djece iz trećih država koje nisu ugovornice Konvencije o zaštiti djece, dok je tri oporbena odbio.

Amandman Kluba HDZ-a na dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu, propisuje obvezu suda da u svakom slučaju provede provjeru autentičnosti odluke o posvojenju na temelju međunarodne pravne pomoći koja se s predmetnim državama odvija diplomatskim putem.

Potporu nisu dobili amandmani DP-a da se strana sudska odluka o posvojenju djeteta iz zemlje koja nije stranka međunarodnog ugovora priznaje samo u iznimno rijetkim slučajevima i u strogo propisanim situacijama, kao i da se u registru posvojenja evidentira ime svakog djeteta posvojenog iz tih zemljama.

Nije prošao ni amandman Vesne Vučemilović (Suverenisti) kojim je tražila povođenje postupka diplomatske provjere vjerodostojnosti isprave o posvojenju koju su izdala tijela druge države.

Pročitajte i ovo Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu Veleposlanik Bošnjak Otkriveni detalji akcije u Zambiji: "Prijetnja novog uhićenja u petak je cijeli dan visjela svima nad glavama"

Sabor će o podnesenim amandmanima glasovati u srijedu kada bi također trebao donijeti i dopune Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Bez rasprave Sabor je odradio i prijedloge odluka o promjenama u nekoliko saborskih odbora zbog odlaska zastupnice HDZ-a Nadice Dreven Budinski iz saborskih klupa, a koju će zamijeniti Zoran Gregurović, HDZ-ov gradonačelnik Krapine. Promjene u HDZ-ovim redovima rezultat su ranijeg dogovora.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene