Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati Eurobarometra

Što Hrvate najviše brine i postoje li nada u bolje sutra? "To je jedan miks osjećaja"

Aktualno Galerija Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 2 Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a i Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Maja Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice Ureda EP-a i Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Rezultati Eurobarometra Galerija 1/5 >>
Europski parlament objavio je rezultate istraživanja Eurobarometra - ispitali su što najviše brine građane i imaju li uopće povjerenja u odluke koje se donose na razini Europske unije. Možda jedno od najvažnijih pitanja je - jesu li zadovoljni EU mjerama za ublažavanje inflatornog pritiska i rješavanje različitih kriza?

Reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak razgovarala je s Majom Ljubić Kutnjak, v.d. voditeljice ureda EP-a o rezultatima istraživanja Eurobarometra.

Samo 21 posto ispitanika u našoj zemlji smatra da stvari u Hrvatskoj idu u dobrom smjeru, a 71 u krivom. Kad je inflacija u pitanju, 51 posto stanovnika Hrvatske kaže da im se životni standard smanjio i očekuju da će tako biti i tijekom iduće godine.

Da se izbori za Europski parlament održavaju sljedeći tjedan, 53 posto birača u Hrvatskoj kaže da bi na njih izašlo.

Kriza životnih troškova

Jesu li građani optimistični ili zabrinuti što zbog krize, što zbog inflacije, što zbog rata?

"Građani su i dalje zabrinuti krizom životnih troškova, ponajprije inflacije, ali isto tako vidimo da taj broj opada u odnosu na prijašnja istraživanja. Dakle, bilježimo određeni optimizam", rekla je Ljubić Kutnjak.

Dotaknula se i pitanja koje su neke od tema koje birači žele nametnuti budućim kandidatima za parlament.

"Kada je riječ o hrvatskim građanima - to su borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti i novih radnih mjesta. U odnosu na EU, odnosno druge europske građane, oni su više orijentirani na javno zdravlje i ne toliko na teme koje muče Hrvate", pojasnila je Ljubić Kutnjak.

Pročitajte i ovo Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu"

"Na europskoj razini nada je prva koja se spominje kao riječ i to nam daje naravno optimizam da se stvari kreću nabolje. Među mladima je jako istaknuta nada, motiviranost. No, hrvatski građani, primjećujem, najčešće govore o tjeskobi - nakon toga dolazi zabrinutost, ali i nada. To je jedan miks osjećaja. No, nadamo se da će optimizam prevladati", zaključila je Ljubić Kutnjak.

 

O konkretnim brojkama i postotcima doznajte više u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene