Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon pola godine agonije

FOTO/VIDEO Pogledajte dirljive prizore Hrvata koji s djecom napuštaju Zambiju

Aktualno Galerija Oslobođeni Hrvati u Zambiji - 4 Oslobođeni Hrvati u Zambiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 1 Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 2 Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 3 Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 3 Foto: DNEVNIK.hr +18 Oslobođeni Hrvati u Zambiji - 1 Galerija 1/23 >>
Četiri hrvatska para i njihovo četvero posvojene djece iz DR Konga vraćaju se nakon šest mjeseci slobodni u Hrvatsku. Zambijski sud u četvrtak je odbacio slučaj prema kojem se posvajatelje teretilo za pokušaj trgovine djecom.

 

  • Oslobođeni Hrvati vraćaju se iz Zambije s djecom 
  • Svima su vraćene putovnice, djeca imaju hrvatske dokumente
  • Djeca su nakon rješavanja dokumentacije predana Hrvatima
  • Pravobraniteljica je obavijestila institucije o govoru mržnje u slučaju Zambija 

Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji (Foto: Mwebantu.com)

21:45 Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. Hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana te im pružala konzularnu i drugu pomoć u skladu s hrvatskim Ustavom i medunarodnim propisima. Zahvaljujemo i Delegaciji EU-a u Lusaki koja je pružila pomoć u osiguranju povratka hrvatskih državljana.

 

 

 

Osmero Hrvata jučer je oslobođeno na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

20:55 Za osmero Hrvata u Zambiji sretna vijest - zambijske vlasti predale su im četvero posvojene djece iz Konga. Sve je kasnilo, a nisu uspjeli ni kupiti kartu za prvi mogući let iz Ndole jer je sve bilo popunjeno. Sletjeli su u Lusaku te sada čekaju let iz Zambije prema Hrvatskoj. Više o tome pročitajte OVDJE.

17:01 Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak kazao je da su moguća dva područja iznenađenja - prvo može proizaći iz zambijskih krugova, dok je drugo moguće iznenađenje tehničke naravi i logistike njihova puta.

"Ima nekoliko tehničkih stvari koje još treba rješavati i nisu jednostavne, ali optimistični smo da će se sve brzo riješiti. Za dan-dva vidjet će se apsolutno rješenje ovoga. Moram napomenuti da su iznenađenja moguća", kazao je Bošnjak u razgovoru za N1.

"Svim je formalnostima udovoljeno i možemo nastaviti s planovima repatrijacije četiriju bračnih parova i njihove djece. Mi smo u ispomoći u svemu što treba, naši su državljani u stranom svijetu i mi smo tu pri ruci. Ovo je kompliciran postupak, međutim možda je ovo zgodan trenutak da se spomene nešto drugo. Poučeni ovim iskustvima, možda ćemo urediti odnose sa Zambijom. Moguće je dogovorom i sporazumima riješiti ovakve situacije da se ne događaju ubuduće", dodao je.

15:49 Hrvati s djecom nisu stigli na let u 13 sati. U poslijepodnevnim satima lete u Lusaku i onda će iz Lusake prema Europi, piše N1.

14:10 Majka jedne od oslobođenih Hrvatica, Azre Imamović Subošić, potvrdila nam je da su bili u imigracijskom uredu te da su djeca sada s njima.

Poučeni ranijim neugodnim iskustvom, ne žele previše komentirati situaciju dok se ne ukrcaju u zrakoplov, što bi trebalo biti tijekom današnjeg dana.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Dječja soba za dijete iz Zambije (Foto: Marko Miscevic/Cropix)

13:40 Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter rekla je u petak u Hrvatskom saboru da je u slučaju Zambija bilo govora mržnje te je upozorila na to da govor mržnje dodatno može poticati i druge na različite vidove diskriminacije i nasilja.

Pročitajte i ovo Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Homofobija i rasizam Slučaj Zambija pun je govora mržnje. Pravobraniteljica obavijestila institucije

13:10 Veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak za HTV je rekao kako su Hrvati preuzeli svoju djecu. Još nije poznato kada će krenuti za Hrvatsku jer iz Ndole nema puno međunarodnih letova.

10:00 Ministar pravosuđa Ivan Malenica potvrdio je da su u tijeku "određene diplomatske aktivnosti u Zambiji" te da zasad nema novih informacija.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Ministar Ivan Malenica (Foto: DNEVNIK.hr)

9:15 Premijer Andrej Plenković rekao je kako se još uvijek "vode administrativni poslovi u vezi s djecom".

"Sutkinja je navela da nije dokazano da su dokumenti o posvojenju lažni. Podsjećam da je Hrvatska štitila prava i interese naših državljana. Osim prava hrvatskih parova, štitili smo i prava djece. U ovom trenutku vode se daljnji administrativni postupci u vezi s djecom i vidjet ćemo, sukladno informacijama koje će nam slati naši diplomatski predstavnici, kako će teći dalje ovaj postupak njihova spajanja s djecom. Nadamo se što skorijem povratku u Hrvatsku", izjavio je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

9:00 "Tijekom ročišta bilo je jasno da će imigracijski ured djecu predati kada dobiju pisanu presudu", objasnila je Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, zbog čega djeca nisu odmah predana hrvatskim posvojiteljima. 

Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji (Foto: Sun FM Zambija)

"Trebalo je određeno vrijeme da se presuda napiše. Ona ju je poslala kasno poslijepodne, ali tada više nije bilo moguće ići u imigracijski ured", pojasnila je Metelko-Zgombić u Dnevniku Nove TV.

Razgovor pogledajte >>OVDJE.  

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji "Mogu snimiti film" Pernar priznao poraz: "Dao sam sve od sebe da ih osude, ali nisam uspio. Neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju"

8:50 Imigracijski odjel u Zambiji nije u petak pustio djecu Hrvata unatoč nalogu sutkinje. Problem je nastao u tome što se dokumentacija čekala predugo, pa im je završilo radno vrijeme. 

"Tijekom današnjeg popodneva vraćeni su im putni dokumenti, ali u ovom se trenutku moraju još odraditi određene formalnosti kako bi se i djeca pustila. Zbog isteka radnog vremena to danas nije bilo moguće", objasnio je u petak Dario Klasić, hrvatski konzul iz Pretorije.

Klasić je rekao kako se nada da će prema Hrvatskoj krenuti u ranim poslijepodnevnim satima. Broj letova iz Ndole nije velik te odlazak ovisi i o tome kad će djeca biti spremna na put. Direktne linije nema te ih očekuje i nekoliko presjedanja, a najbliže Hrvatskoj sletjet će u Beč. 

Poučene iskustvom, obitelji uhićenih, kao i oni sami, danas su iznimno oprezne.

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Teška borba Nakon šest mjeseci teške agonije Hrvati slobodni: Što su sve morali proći na putu do slobode i svoje djece

8:30 Četiri hrvatska para trebala bi se danas vratiti u Hrvatsku nakon šestomjesečne sudske agonije, zajedno sa svoje četvero posvojene djece.   

Sud u zambijskom gradu Ndoli zaključio je u petak da država nije uspjela dokazati pokušaj trgovine djecom, kao niti da su dokumenti o posvojenju lažni. Hrvati su odmah pušeni na slobodu i vraćene su im putovnice. U zemlju se vraćaju po brzom postupku.

Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Ministar obitelji i socijalne politike Marin Miletić rekao je u petak kako će se za Hrvate u Zambiji, zajedno s njihovom posvojenom djecom, organizirati najbrži mogući transfer u našu zemlju.

Više pročitajte >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Hrvati pred sudom u Ndoli Kraj agonije "Plakala je cijela sudnica": Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom u Hrvatsku!

8:10 Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je izmjene zakona koje bi trebale bolje regulirati međunarodna posvojenja. Za Hrvate koji dolaze iz Zambije problema više ne bi trebalo biti. "Njima je priznata strana sudska odluka", naglasio je ministar.

"Djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani. Što se tiče toga, ne može se to više osporavati", istaknuo je Malenica.

Više pročitajte >>OVDJE.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene