Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spinrazu će dobiti svi

Kristina je prije nekoliko mjeseci u Dnevniku Nove TV od tuge zaplakala, a danas ima razlog za osmijeh

Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr)
Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije, i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kristina Horžić (Foto: Dnevnik Nove TV) Kristina Horžić (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV +0 Gošća Dnevnika Nove TV Kristina Horžić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Lijek za spinalnu mišićnu atrofiju danas je odobren svim oboljelima.

Nakon mjeseci borbe i prosvjeda, spinraza je od dostupna svim oboljelima. Sada će je na teret HZZO-a moći dobiti i djeca na respiratoru te oni stariji od 18 godina, potvrdili su to ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Istaknuli su kako će se redovito raditi evaluacije učinka lijeka te da će biti potrebno napraviti genetsku analizu svih pacijenata jer nije poznata točna brojka.

Razgovarali smo s Kristinom Horžić, oboljelom od spinalne mišićne distrofije koja kaže da je nakon ove vijesti u vrtlogu emocija. ''Ja bolujem od progresivne bolesti, ne samo u zadnja dva mjeseca, nego i u zadnje dvije godine ta je bolest kod mene uzela puno maha'', kaže Kristina.

Dodaje da su oboljeli konačno odahnuli, a prava sreća bit će tek kad ih nazovu iz bolnice i pozovu na primanje prve doze terapije.

Pročitajte i ovo Kristina Horžić (Foto: Dnevnik Nove TV) ŠTO JE SA SPINRAZOM? Potresna poruka teško oboljele djevojke ministru Kujundžiću i premijeru Plenkoviću: "Ja vremena više nemam... Lijek mi treba sada"

Pročitajte i ovo Gošća Dnevnika Nove TV Kristina Horžić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 OBOLJELA OD SPINALNE MIŠIĆNE ATROFIJE "U studio sam došla u kolicima. Da sam lijek dobila na vrijeme, kad je odobren, došla bih vam hodajući"

''Dokazano je da spinraza zaustavlja bolest. Sve dodatno što se dogodi su plusevi. Budući da smo svi jako različiti, nema nikakve garancije. No poznajem sebe i znam da ću ponovno hodati. Uvjerena sam u to i zato želim što prije početi'', poručuje Kristina.

Podsjetimo, do danas lijek su mogli primati mlađi od 18 godina i oboljeli koji nisu na respiratoru. Krajem svibnja Povjerenstvo Ministarstva donijelo je mišljenje prema kojem i ostali pacijenti mogu dobiti spinrazu, no čekalo se da ga i HZZO odobri. Što se tiče cijene, u HZZO-u ne mogu otkriti točan iznos, ali kažu da su zadovoljni dogovorenom cijenom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Svjedočanstvo ekipe koja je prva stigla na mjesto stravične nesreće: ''Do dječaka smo mogli doći tek na kraju...'' Grafički prikaz prometne nesreće na naplatnim kućicama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Grafički prikaz prometne nesreće na naplatnim kućicama (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Grafički prikaz prometne nesreće na naplatnim kućicama (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crna kronika Svjedočanstvo ekipe koja je prva stigla na mjesto stravične nesreće: ''Do dječaka smo mogli doći tek na kraju...'' 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene