Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otac je odveo dijete i nije ga htio vratiti majci. Ona mu nije dala dopuštenje da ga upiše u školu u njegovom mjestu stanovanja pa dijete u školu nije ni išlo.


Sud u unutrašnjosti zemlje oduzeo je 10-godišnje dijete roditeljima koji se nakon razvoda nisu mogli dogovoriti s kim će živjeti i na godinu dana ga smjestio u dom. Riječ je o prvom ovakvom slučaju kod nas, piše Jutarnji list.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Zagrebu ukupno više od 1000 zaraženih, u Varaždinskoj polovica testiranih pozitivna Koronavirus, ilustracija - 3 Jedna županija bilježi najgori dan od početka epidemije: Od 91 novog slučaja, više od pola je iz doma za starije

Nakon razvoda 2009. godine odlukom suda starije dijete nastavilo je živjeti s ocem, a mlađe (10) s majkom.

Početkom 2012. otac je službeno zatražio da i mlađe dijete dođe živjeti s njim. Na ljeto ga je odveo sa sobom bez suglasnosti majke koja je pokrenula ovrhu djeteta, koja nije uspjela. Otac ju je prijavio za nasilan pokušaj vraćanja djeteta, a ona njega za protupravno odvođenje.

Tko je tu lud? Dvogodišnjak pušio, prolaznici se smijali!

Krajem rujna 2012. dječak se vratio majci i krenuo u školu, a sličan scenarij ponovio se godinu kasnije kada ga je otac odveo na ljetne praznike i nije ga vratio u dogovoreno vrijeme. Tvrdio je da se ne želi vratiti majci. Na jesen ga je pokušao upisati u školu na svom području, ali nije mogao bez majčine suglasnosti koju nije dobio pa dječak uopće nije išao u školu.

Šest opomena pred otkaz u brodskom Centru za socijalnu skrb

Stručnjaci iz nadležnog Centra za socijalnu skrb radili su s cijelom obitelji, ali nisu uspjeli doći do dogovora. Pokrenuli su sudski postupak protiv oca koji ne poštuje odluke suda, te apelirali da majka dozvoli da se dječak upiše u školu u očevu mjestu stanovanja na što ona nije pristala.

Nakon što je utvrđeno da se odnos roditelja prema djetetu može smatrati zanemarivanjem, nadležni sud odlučio je da se povjeri na čuvanje 'trećoj osobi ili ustanovi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook