Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saga oko podrijetla ribe

Lov tune u mutnom? Ribarski inspektor tvrdi da se tuna u Hrvatsku uvozi mimo pravila, a ministrica odgovara: ''Laže, laže i laže''

Aktualno Galerija Tunogojilište - 4 Tunogojilište - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tunogojilište - 3 Tunogojilište - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tunogojilište - 2 Tunogojilište - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tunogojilište - 1 Galerija 1/4 >>
Nastavlja se saga oko uvoza i podrijetla tune u hrvatskim tunogojilištima. Europska komisija Hrvatsku je prozvala zbog nepoštivanja pravila, a ribarski inspektor prstom upire u Ministarstvo poljoprivrede, dok oni odgovaraju da inspektor – laže!

Već mjesec dana ribarski inspektor iz Zadra Marko Pupić Bakrač tvrdi da se tuna u Hrvatsku jeftino uvozi iz Libije, bez papira, i da se dokumenti naknadno popunjavaju kako bi riba mogla na legalno putovanje do japanskog tržišta.

''Postoji razlog zašto je ta riba, umjesto mjesec dana, putovala dva mjeseca. Znači to su sve okolnosti koje treba razjasniti'', kaže Pupić Bakrač.

Tune ne dolaze prema pravilima?

Tvrdi i da tune u Lijepu našu ne stižu u skladu s pravilima EU-a i to, dodaje, uz blagoslov resornog Ministarstva i uz izuzetak inspektora iz Zadra i Šibenika.

''Te nepravilnosti su se dogovarale u Ministarstvu poljoprivrede, i sastanke je držala ministrica Marija Vučković'', tvrdi.

Ministrica: Inspektor laže!

Ministrica odgovara: ''Znači, inspektor Pupić Bakrač… Pa mene moje kolegice upozoravaju da se služim lijepim riječim. A ja ću sada reci: on laže! Laže i laže i laže nevjerojatno.''

Nekoliko sati poslije na prozivke o pogodovanju uzgajivačima tune ministrica je jasna: ''Nikad!''

U cijelu priču Pupić Bakrač ''upleo je'' i tvrtke Ante Gotovine, što njegov odvjetnik demantira. ''Dakle, to je apsolutno neistina. Tune u Hrvatsku, što se tiče društava Pelagos i Jadran tuna, stižu po svim propisima. Nikakvih nejasnoća i nikakvih nepreciznosti'', poručuje odvjetnik Ivo Farčić.

No, da nepravilnosti u tunogojilištima u Hrvatskoj ipak ima, potvrdila je Europska komisija, pa je Hrvatska dobila službenu opomenu zbog nedostataka u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperjane tune u kaveze.

Pročitajte i ovo Ivo Farčić uzgoj tune u jadranu Odvjetnik o tunama generala Gotovine: "Odbijamo svaku insinuaciju da je bilo što ilegalno"

Iz resornog Ministarstva pak kažu da je reakcija Europske komisije zapravo reakcija na nepravilnosti u razdoblju od 2016. do 2019., koje su otklonjene.

A europarlamentarac i član Odbora za ribarstvo Predrag Matić je u Dnevniku Nove TV rekao da više vjeruje Komisiji, nego Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ovog puta opomena Iz Bruxellesa stiglo ozbiljno upozorenje: Hrvatska dobila opomenu nakon revizije u uzgajalištima divovske ribe

''Balkanska posla. Dakle, Hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, umjesto da postupe po nalogu ribarskih inspektora i otklone nepravilnosti vezane uz taj predmet, upravo čine sve što mogu da izigraju to i pronađu način'', kaže.

Ne pronađe li Hrvatska način kako riješiti problem na koji upozorava Europska komisija, slijedi odlazak pred Europski sud.

A Marka Pupića Bakrača, zadarskog vijećnika i ribarskog inspektora, nakon javnih istupa čeka postupak pred službeničkim sudom. I to, kažu iz Ministarstva, u njegovom slučaju nije prvi put.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene