Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA ŽARKA PUHOVSKOG

Dan pun obrata u Vladi: Zašto je otišla Tramišak i može li novi ministar ubrzati obnovu?

Paladina, Plenković i Tramišak
Paladina, Plenković i Tramišak Cropix
Aktualno Galerija Paladina, Plenković i Tramišak Paladina, Plenković i Tramišak Foto: Cropix Žarko Puhovski i Andrej Plenković Žarko Puhovski i Andrej Plenković Foto: PIXELL Ivan Paladina Ivan Paladina Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damir Krajac/Cropix +5 Novi ministri Galerija 1/10 >>
Novu rekonstrukciju Vlade, u trećoj godini mandata premijera Plenkovića, komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

"Ovo nije rekonstrukcija, već dekonstrukcija Vlade, jer je poremećen rodni i regionalni sastav Vlade, kao i međusobni odnos vladajućih frakcija vladajuće stranke", rekao nam je politički analitičar Žarko Puhovski komentirajući smjenu ministrice Tramišak i ministra Paladine. 

Premijer je u srijedu smijenio ministricu Tramišak i na njezino mjesto postavio Šimu Erlića, a umjesto Ivana Paladine dolazi Branko Bačić. 

Premijer nije objasnio razloge zbog kojih je Tramišak bivša, dok je Paladina još prije dva mjeseca tražio odlazak iz Vlade.

Puhovski objašnjava da je smjenama premijer povukao jedine poteze koje je mogao povući. "Paladina je iznuđeni potez jer je ovo sad posljednji pokušaj da se vidi sposobnost Vlade da riješi najveći problem, a to je obnova. Ovo su, dakle, iznudice. Iznuđeni potezi koje premijer mora vući zato što je očito da s obnovom ništa ne fuknkcionira", napominje Puhovski. 

Paladina, Plenković i Tramišak Nataša Tramišak (Foto: DNEVNIK.hr)

"Tramišak je otišla zbog dvije stvari. Prvo zbog velike količine novca koji je prolazio kroz njezine ruke. Ona je ne htijući postala moćna i u posljednje se vrijeme moglo čuti kako joj čelnici lokalne uprave i samouprave zahvaljuju na pomoći u priskrbljivanja novca iz EU-a. To je njezin posao, ali je ispalo da se ona nalazi u točki raspodjele, pa se našla u poziciji Djeda Mraza jer se stvorio dojam da o njoj ovisi hoće li novac doći prije ili kasnije i kome će prvo ići. A premijer je bio naviknut da sve zahvale idu njemu", objasnio je politički analitičar. 

Napominje i kako je drugi razlog pretjerana lojalnost, odnosno podijeljena lojalnost prema Ivanu Anošiću, potpredsjedniku HDZ-a i osječko-baranjskom županu koji je glasao protiv smjene Tramišak, i prema Plenkoviću. 

"To premijer smatra prijetnjom za svoju kancelarsku poziciju", rekao nam je Puhovski. 

Podsjeća i kako je Tramišak izgubila Plenkovićevo povjerenje kada ga nije informirala o prijetnjama koje je dobivala. Cijelu situaciju iz ožujka prošle godine premijer je nazvao bizarnom.

"Nedopustivo je da premijer o takvim stvarima dozna iz medija i tu je ministrica izgubila njegovo povjerenje", podsjetio je Puhovski. 

Ministrica je prva koja nije odšutjela svoju smjenu, no Puhovski ne misli da će ova situacija naštetiti premijeru, ali će svakako oslabiti slavonsku frakciju HDZ-a i ovo je svojevrsni početak obračuna sa slavonskom frakcijom stranke. 

Podsjeća i na Anošićevu izjavu od prošle godine.

"Izvalio je najveću političku glupost prošle godine rekavši da ne treba smanjiti broj mjesta u parlamentu iz Slavonije iako je biračko tijelo reducirano jer "uz stanovnike treba zastupati i slavonsku ravnicu", podsjeća Puhovski. 

Kaže da su smjena Tramišak i dolazak Šime Erlića dokaz da Plenković nije nezadovoljan Ministarstvom, već ministricom, a ističe i da nije uobičajeno da nakon smjene bivši ministri organiziraju konferencije za novinare. 

Inače, Šime Erlić dolazi s pozicije državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, bio je zaposlen u Razvojnoj agenciji Zadarske županije, a obnašao je i dužnost pročelnika za EU fondove Grada Zadra.

Jučer su se cijeli dan puštale informacije da će ministrica graditeljstva biti Mirjana Čagalj, inače članica Nadzornog odbora Hrvatskih cesta i savjetnica predsjednika HGK-a za graditeljstvo i promet, no Plenković se odlučio za Branka Bačića. 

Navodno je Mirjani Čagalj presudila splitska struja i Ante Sanader, koji navodno nije dobar s Mirjanom Čagalj, a čule su se i informacije da je Čagalj dobra s SDP-om, kaže Puhovski.

Paladina, Plenković i Tramišak Novi ministri Foto: Pixsell

"Važne su se stvari dogodile s odlukom da novi ministar ipak bude Bačić. Izgledno je da je ovom odlukom HDZ odustao od Sabora jer je Bačić posljednjih nekoliko godina glavni govornik u Saboru. HDZ u Saboru nema ni približno lukavog političara kao što je Bačić, što znači da će objektivno najslabija postava u Saboru biti natjerana na puko izglasavanje bez argumentacije", objašnjava Puhovski i dodaje kako je Bačić iznosio argumente bez obzira na to što su HDZ-ovci imali većinu. 

Ne vidi osobu koja će to jednako dobro učiniti s Plenkovićevim povjerenjem kao što je to činio Bačić.

"To će oslabiti poziciju HDZ-a u Saboru, koja i tako nije naročito dobra", naglašava Puhovski. 

"Drugi važan aspekt ove personalne odluke konačni je uvid u to da se obnova može provesti samo ako se shvati da državni aparat nije ništa drugo nego aparat stranke, da je potreban političar, a ne građevinar ili tehničar i da je jedini način da obnova profunkcionira da je pokrene čovjek koji ima stranački autoritet."

Puhovski je uvjeren da Bačić može ispasti uspješan, ali privremeno.

"S njim će se nešto početi događati, makar ograničeno. Ispast će uspješan, ali privremeno", ističe Puhovski. 

Tramišak je na konferenciji za novinare zamjerila Plenkoviću da Vladu vodi kao one man band, a politički analitičar napominje kako se pokazalo da je ovime učinjen još jedan korak ka kancelarskom modelu funkcioniranja, u kojem je bitno središte moći u državi u osobi premijera.

Pročitajte i ovo Novi ministri BAČIĆ I ERLIĆ Tko su novi ministri koje je odabrao Andrej Plenković umjesto Paladine i Tramišak?

"Na pitanje radi li se o centralizaciji obnove, treba reći i da se radi o personalizaciji obnove. Plenković se ovime izlaže jer je doista sve prenio na sebe, ali on to i želi jer mu godi egu", napominje. 

Na pitanje zašto se Plenković u ovom valu nije riješio Banožića, Puhovski odgovara kako je Banožić siguran sve dok ga napada Milanović i da je Milanović zapravo Banožićev najveći zaštitnik. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene