Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ne smiju iz zemlje

VIDEO Hrvatski posvojitelji u Zambiji mogu na slobodu, ali uz određene uvjete. Otkriveno tko ih je prijavio policiji

Četiri hrvatska para koja su u zambijskom zatvoru više od mjesec dana zbog sumnji u pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga mogu izaći iz istražnog zatvora nakon što plate jamčevinu. No ne smiju napustiti Zambiju.

Za osmero hrvatskih državljana sud u Zambiji odobrio je puštanje iz pritvora uz polaganje jamčevine od uz jamčevinu od 20.000 kvača po osobi, odnosno 1000 američkih dolara. U istražnom zatvoru nalaze se već mjesec dana zbog sumnji u pokušaj trgovanja djecom i krivotvorenje dokumenata o posvojenju.

Tijek događaja pratite u nastavku: 

17:25 Za Dnevnik Nove TV odvjetnik uhićenih Hrvata Kelvin Silwimba kazao je: "U normalnim okolnostima uobičajeno je da se žale ako osjećaju da nije zadovoljavajuće što je optuženicima određena jamčevina. U protivnom, zakon se i dalje mora poštovati jer neke odredbe zakona su stvar njihovih ustavnih prava. A sud je to već dopustio."

12:50 Uhićenim Hrvatima odobrena je jamčevina, ali ostaju u pritvoru dok se ne ispune koji su naloženi. 

Sud je odredio da svaki za slobodu mora položiti protuvrijednost od 1000 američkih dolara, a nakon što budu pušteni na slobodu, do kraja postupka ne smiju napustiti Zambiju.

Dodatno za njih trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji. 

Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja, a tužiteljstvo za tu raspravu treba dovesti nove svjedoke ako ih ima.

12:40 Prije donošenja odluke o jamčevini slučaj je u Zagrebu komentirao šef diplomacije Gordan Grlić Radman, koji je kazao kako su uhićeni angažirali i posebnog branitelja koji pomaže u njihovoj obrani.

Pritvorene Hrvate nekoliko je puta posjetio konzul iz veleposlanstva u JAR-u, koje pokriva i Zambiju. Ministar je rekao da je konzul tražio mogućnost pristupa posvojenoj djeci te da se očekuje odgovor zambijskih službi kako bi se dobila suglasnost za to.

Grlić Radman zamolio je svojeg zambijskog kolegu te šefa delegacije EU-a u Zambiji Jaceka Jankowskog da razgovaraju s tamošnjim povjerenikom za zatvorski sustav kako bi se hrvatskim državljanima osigurali svi potrebni uvjeti.

Upitan o mogućnosti da hrvatski državljani budu oslobođeni krivnje, Grlić Radman je rekao da za to "šanse uvijek postoje".

"Oni su tamo išli iz plemenitih razloga, posvojiti djecu, a sad treba utvrditi što se zapravo i kako dogodilo", rekao je ministar u Zagrebu.

Tri ključne svjedokinje 

12:30 Na sudu u Ndoli saslušane su tri svjedokinje tužiteljstva: recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u kojem su hrvatski parovi odsjeli te službenica za imigraciju. 

Mediji u Zambiji objavili su kako su upravo djelatnici hotela bili ključni za uhićenje Hrvata. Naime, hrvatski su državljani rezervirali sobe u pansionu Spree u području Kansanshi u Ndoli. Iz hotela su obavijestili policiju, a onda i imigracijski ured da je u hotelu viđeno troje bijelaca s četvero male djece podrijetlom iz Konga. 

Nakon toga policija im je spremila sačekušu u Zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe i tamo su uhićeni. 

Odvjetnica: "Nadamo se najboljem"

Na sudu su hrvatski parovi prvi put saslušani u utorak, a izjasnili su se da nisu krivi. Branitelj kojeg su dobili po službenoj dužnosti Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti uz jamčevinu, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci te postoji mogućnost bijega.

9:00 Odvjetnica jedne obitelji angažirana u Hrvatskoj Sandra Marković rekla nam je uoči ročišta kako se nadaju najboljem, ali da ništa više od toga zasad ne može komentirati. Odluka suda očekuje se do podneva. 

Pročitajte i ovo Uhićeni na sudu u Zambiji: Ilustracija - 2 nehumani uvjeti Hrvati već mjesec dana u zambijskom zatvoru: U ćeliji natrpano 100 ljudi, štakori i žohari posvuda...

Četiri hrvatska para uhićena su 7. prosinca u Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom. S njima su bila i djeca, koja su im potom oduzeta. Iako je interes hrvatske javnosti za ovaj slučaj velik, informacije iz Zambije dolaze na kapaljku. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove posjećuje hrvatske državljane u pritvoru, dok mu djecu, koja su prema dokumentaciji hrvatskih sudova državljani RH, nije bilo dopušteno vidjeti. 

"MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum", rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak.

Pročitajte i ovo Marin Piletić PRESICA U VLADI Ministar Piletić otkrio broj posvojene djece iz DR Konga u Hrvatskoj: "Nisu bila pod nadzorom Centra"

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu. Biološki roditelji navodno nisu znali da će djeca biti posvojena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene