Nacionalni park Plitvička jezera odlučio je stipendirati učenike ugostiteljsko-turističkih zanimanja kako ne bi ostao bez radnika. Sve više posjetitelja, koji na godinu obiđu te prirodne ljepote, prema dogovoru postignutom u utorak, imat će tko posluživati.

Galerija


Plitvička jezera svijet su u malom. Taj prirodni fenomen svake godine privlači sve više turista. Potpisivanjem ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja srednje strukovne škole u Plitvičkim jezerima, taj si je Nacionali park osigurao mlade školovane kadrove.

Vezani članci Plitvička jezera (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Do nedjelje na Plitvička jezera možete za samo 50 kuna! Novi panoramski vidikovac na Plitvičkim jezerima (Foto: Dnevnik.hr) Bolji pogled na ljepote Plitvičkih jezera: Veliki slap posjetitelji mogu gledati s panoramskog vidikovca

"Mislim da je ovo najbolji mogući način za ostanak mladih ljude na nekom području, odnosno zadržavanje pomoću omogućavanja zaposlenja i stalnog radnog odnosa", rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša.

Plitvice se sve više otvaraju domaćem stanovništvu. Od ove sezone turisti u parku mogu kupiti domaće ličke zaštićene proizvode.

"OPG-ovci jednostavno nemaju vremena da dolaze i prodaju. Mi smo kroz zadrugu njih okupili, udružili smo se kako bismo zajednički nastupili na tržištu", rekao je Vladimir Tomaić, voditelj zadruge "Lika COOP".

Domaći proizvodi, prirodna ljepota i školovani djelatnici recept su dobrog poslovanja Plitvica. Već u predsezoni najstariji hrvatski nacionalni park posjetilo je 30 posto više gostiju.

Negativne strane ljepote Plitvičkih jezera

Ljepote Plitvica mnoge su ljude potaknule da pored njih grade apartmane, na što je upozorio i UNESCO.

"UNESCO je početkom prošle godine bio u inspekciji. Dao je neke primjedbe i upute za rad. Mi ih poštujemo i one se moraju ispunjavati i na njihov i na naš zahtjev. Sve će biti u redu što se toga tiče", uživo u razgovoru u Dnevniku Nove TV rekao je Tomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička jezera.

"Ove godine izdano je svega nekoliko građevinskih dozvola. Mislim da to pokazuje da se izgradnja smanjuje i da ćemo to staviti pod kontrolu", dodao je.

Tijekom razgovora je odgovorio i na pitanje o sustavu odvodnje otpadnih i fekalnih voda u okolici Plitvica. Analize pokazuju da je voda ispravna, a nema govora o istjecanju fekalija u jezera.

"Mi imamo znanstveno-stučni centar koji na tjednoj bazi radi analizu vode. Na mjesečnoj isto radi HZJZ. Analize pokazuju da je voda ispravna, a nema govora o istjecanju fekalija u jezera", rekao je.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju