Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plitvička jezera mogla bi biti izbrisana s liste UNESCO-a.


Najstariji hrvatski nacionalni park Plitvička jezera UNESCO je upozorio da bi mogao biti izbrisan s popisa svjetske baštine zbog prevelikog broja posjetitelja i prevelike izgradnje na području Parka.

Naime, ovaj Park na godinu posjeti više od milijun i dvjesto tisuća gostiju. Najviše ih dolazi u ljetnim mjesecima kada se stvaraju velike gužve.

Vezani članci Novi panoramski vidikovac na Plitvičkim jezerima (Foto: Dnevnik.hr) Bolji pogled na ljepote Plitvičkih jezera: Veliki slap posjetitelji mogu gledati s panoramskog vidikovca Sanacija vrtače na Plitvicama (Foto: Romeo Ibrišević) Na Plitvicama počeli radovi: Hoće li riješiti problem star 40 godina?

Uprava Parka planira izradu studije kako smanjiti već sada velik pritisak na taj zaštićeni dio prirode.

Ovdje pogledajte zabrinjavajuće snimke koje je u Plitvicama početkom ove godine snimio fotoreporter Romeo Ibrišević.

Ministar turizma: Naše je da dovodimo goste

Ministar turizma smatra da bi se micanje s popisa odrazilo na posjećenost Plitvica, ali ne značajno.

'To je zaista jedna velika atrakcija. Nažalost veliki broj gostiju može ugroziti tu ljepotu, prirodnu ljepotu o kojoj mi jako dobro skrbimo. Očito je da su shvatili i u UNESCO-u da bi je trebalo malo bolje zaštititi, ali gledajte naše je da dovodimo goste u Hrvatsku, a s druge strane Ministarstvo zaštite okoliša je tu da štiti', poručio je ministar turizma Anton Kliman.

'Događa se situacija da u zoni di je visoki stupanj zaštite gdje svi moramo paziti na NP da se mogu graditi vile, ogromne kuće s po 30, 40 kupaonica', objašnjava Boris Luketić, načelnik Općine Plitvička jezera.

Ministarstvo: Mišljenje još nije uvršteno u službeni izvještaj

Upit smo poslali i Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Evo što su nam odgovoril: 

'Ministarstvo je zaprimilo obavijest UNESCO-a u kojoj ta organizacija izražava zabrinutost zbog povećanih građevinskih aktivnosti na području Nacionalnog parka Plitvice i zbog rasta broja posjetitelja. Riječ je o mišljenju UNESCO-a koje još nije uvršteno u službeni izvještaj te organizacije te će se o njemu raspravljati na 40. sastanku Odbora za svjetsku baštinu koji se od 10. do 20. srpnja održava u Istanbulu.

Ministarstvo je svjesno problema ugrožavanja prirodne baštine Hrvatske ne samo na području Plitvica, već i u ostatku zemlje. Ministar Slaven Dobrović smatra da se tom problemu dosad nije posvećivalo dovoljno pažnje te inzistira na dosljednom provođenju propisa koji se odnose na zaštitu prirode. Stoga je Ministarstvo poduzelo nekoliko mjera kako bi se zaštitila prirodna posebnost Plitvica.

NP Plitvička jezera ove godine planira započeti s izradom plana upravljanja posjetiteljima koji će omogućiti kvalitetnije upravljanje posjetiteljima kako bi se smanjio pritisak na najpoznatije prirodne fenomene parka.

Zbog problema prekomjernog izdavanja građevinskih dozvola na području parka Ministarstvo zaštite okoliša i prirode surađuje s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zatražilo je 15. veljače 2016. od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja provođenje upravnog nadzora nad regionalnim uredima u čijoj je nadležnosti upravo izdavanje dozvola za građenje na području nacionalnog parka.

Problem s izdavanjem prekomjernih građevinskih dozvola pojavio se 2013. kada je tadašnje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izmjenama propisa koji reguliraju gradnju prenijelo resorne poslove gradnje i prostornog planiranja za područje NP Plitvička jezera na nadležne regionalne županijske urede, dok je ranije za to bilo nadležno navedeno Ministarstvo. Na te se izmjene Prostornog plana NP Plitvička jezera žalio tadašnji Državni zavod za zaštitu prirode, no ključne primjedbe nisu usvojene.'
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju