Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela potraga

Glavobolja za Putina: Kako pronaći krstareći nuklearni projektil koji je Rusiji nestao iznad mora?

Snimka testiranja projektila, arhiva (Foto: screenshot/Reuters)
Snimka testiranja projektila, arhiva (Foto: screenshot/Reuters) Foto: screenshot/Reuters
Rusija kreće u potragu za nestalim nuklearnim projektilom koji je izgubljen na moru tijekom propalih pokusnih testova prošle godine.

Rusija je prošle godine izgubila krstareći projektil nuklearnog napajanja za vrijeme neuspjelog testa, a sada se Moskva priprema za pronalaženje, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio se početkom ožujka kako je njegova zemlja razvila novi nuklearni krstareći projektil s neograničenim dometom, no svaki od četiriju testova između studenog 2017. i veljače ove godine navodno je završio neuspješno, pokazuje izvješće iz svibnja.

"Niskoletni nuklearni krstareći projektil neranjiv je na sve postojeće i buduće sustave proturaketne i protuzračne obrane. Nitko na svijetu nema takvo što", rekao je Putin.

Ipak, izvješća iz testiranja ne podupiru tvrdnje ruskog predsjednika. Najdulji snimljeni let trajao je tek nešto više od dvije minute. Leteći samo 22 milje, raketa se iznenada srušila.

Testovi su najvjerojatnije provedeni na zahtjev visokih dužnosnika Kremlja, i to unatoč prosvjedima ruskih inženjera koji su tvrdili da platforma nije bila spremna za testiranje. Ruski mediji tvrde kako će oružje biti spremno tek za deset godina.

Tijekom jednog testiranja u studenom prošle godine raketa se srušila u Barentsovo more. Tri će ekipe sudjelovati u operacijama pretraživanja koje tek trebaju biti službeno zakazane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene