"Ulje je ilegalno i nabavljaju ga svakako, uglavnom ne znaju ni što su nabavili. To je sada jedan prostor zarade za sve one koji to zloporabe", rekli su novinaru Provjerenog Mati Barišiću iz udruga oboljelih od multiple skleroze. Što je Provjereno sve doznalo, pogledajte večeras u 22:30 na Novoj TV!

Galerija Marihuana (Foto: Provjereno) Huanito Luksetić (Foto: Provjereno) Đani Gržeta s novinarom Provjerenog (Foto: Provjereno) +0 Medicinska marihuana tema Provjerenog (Foto: Provjereno)

Trebala je to biti revolucija za sve oboljele od multiple skleroze, i ne samo njih. Prošle godine u ljekarne je došao lijek na bazi kanabinoida. Lijek koji ublažava simptome mnogima bi omogućio koliko-toliko normalniji život. Država je napisala zakonski okvir. Omogućila uvoz. No, HZZO u financiranju lijeka ne sudjeluje.

Vezani članci Provjereno: Užasan zakon o socijalnoj politici - 5 Socijalni radnici očajni, tvrde da se sustav urušava: "Ugroženu djecu koju je potrebno hitno maknuti ostavljamo u obiteljima" Provjereno: Problemi s divljim svinjama na Cresu - 11 Ubijaju janjce, napadaju ovce, a ne boje se ni ljudi: "Na otoku je već napravljen genocid, to su milijunske štete"

Dakle, ako želiš lijek, sam plati! I to iznos od 1500 pa sve do 3000 kuna na mjesec. "Vi meni nešto omogućite za što ja nemam novca, pa to mi je još gore! Dakle, znam da ima nešto za moju bolest, i mogu to nabaviti legalno, ali nemam novca! I što da radim? Sad mi je još gore", govori nam Đani Gržeta iz Zagreba, jedan od šest i pol tisuća oboljelih od multiple skleroze.

Marihuana (Foto: Provjereno) Đani Gržeta s novinarom Provjerenog (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno

U udrugama tvrde kako nisu ni čuli da netko od njihovih članova podiže recepte za taj lijek. Uglavnom koriste ulje iz kućne radinosti. "Ulje je ilegalno i nabavljaju ga svakako, uglavnom ne znaju ni što su nabavili. To je sada jedan prostor zarade za sve one koji to zloporabe."

Marihuana (Foto: Provjereno) Huanito Luksetić (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno

Kažu da im druge nema. Zna to ponajbolje Huanito Luksetić, najpoznatiji borac u Hrvatskoj za legalizaciju marihuane. Njega je naime sud zbog uzgoja kanabisa osudio na dvije godine zatvora. Da ironija bude veća, gotovo isti tjedan jedan drugi sud osuđuje na godinu dana, i to uvjetno, dakle bez služenja kazne, čovjeka kojem je u automobilu pronađeno 15 kg marihuane.

Tko kupuje te lijekove, tko ih si može priuštiti? I što ostaje onima koji kao i većina oboljelih žive tek od invalidske mirovine?

Priču pogledajte u priloženom videu.

Marihuana (Foto: Provjereno) Medicinska marihuana tema Provjerenog (Foto: Provjereno) Foto: Provjereno

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju