Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svečanost počinje u 18 sati.


Svečanim vojnim mimohodom Vukovarskom ulicom u Zagrebu Hrvatska će u utorak obilježiti 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je oslobođen Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija koje su tijekom Domovinskog rata zauzeli pobunjeni Srbi i pripadnici jugovojske.

Vezani članci Slika nije dostupna DEMONSTRACIJA SILE HRVATSKE VOJSKE Generali poručili: 'Yes, we can!' Slika nije dostupna OVAKO ĆE TO IZGLEDATI Pogledajte svu silu vojnika i tenkova - 'Jako smo 'nabrijani''

Svečanost počinje u 18 sati, nakon što predsjednica Republike i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović zapovijedi 'Neka mimohod krene!'. Kolona duža od četiri kilometra proći će potezom od Držićeve do Savske, a sudjelovat će 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova.

Početak vojnog dijela mimohoda bit će označen s tri počasna plotuna, a potom će tri borbena zrakoplova MIG 21 preletjeti preko Ulice grada Vukovara.

POČELO JE U 5 UJUTRO 'Sav grč prestaje, adrenalin skače i krećemo'

Slijedi mimohod pješačkih postrojbi, nakon kojega će Vukovarskom proći mehanizirani postroj - motorizirane oklopne postrojbe, među kojima su dvije haubice od po 50 tona, ali i Patrie, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli te druga vozila i sredstva.

Posebna atrakcija bit će i šestočlana letačka skupina, popularna Krila oluje.

S Nacionalne i sveučilišne knjižnice spuštat će se se pripadnici specijalnih postrojbi, dok će 'specijalci' pokazivati atraktivnu vježbu izvlačenja.

Svečani mimohod pratit će umjetnički program koji počinje hrvatskom himnom 'Lijepa naša' u izvedbi 13-godišnje Riječanke Mie Negovetić i Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Mimohod zatvaraju MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

PRVA ŽENA KOJA JE UŠLA U OSLOBOĐENI KNIN Tuđman mi je tada rekao: 'I kako nećete brzo osloboditi Knin kad ni govoriti ne možete sporo?!'

U vojno redarstvenoj operaciji "Oluja" sudjelovalo je 200 tisuća hrvatskih vojnika koji su u svega 84 sata oslobodili 10.400 četvornih kilometara okupiranog područja.

U subotu, 5. kolovoza, 1995. s kninske se tvrđave zavijorila hrvatska zastava čime je označeno oslobođenje Knina.

Olujom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijelokupni okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

'Čekala sam s mamom da tata dođe s ratišta. Došla sva vojska, skupili se, našao se svatko sa svojim - moga tate nema…'

Ministar obrane Ante Kotromanović poziva sve građane da dođu na mimohod i podupru pobjedničku vojsku koja je to zaslužila.

Nastavak obilježavanja proslave te legendarne vojno redarstvene operacije nastavlja se u srijedu u Kninu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook